ciagi
Amo: Oblic dlugosc promienia okregu wpisanego w trojkat prostokatny jesli wiemy ze dlugosc tego
trojkata tworza ciag arytmetyczny o roznicy 3.
Nie czaje prosze o rozwiazanie.
31 maj 11:01
Amo: Prosze to pilne!
31 maj 11:05
Amo: Jak mam to zrobic?
31 maj 11:14
WAT: Poczekaj , po klasowce otrzymasz rozwiazanie ?
31 maj 11:17
Janek191:
x , x + 3, x + 6 , x> 0
Tw. Pitagorasa
x2 + (x + 3)2 = ( x + 6)2 oblicz x i pozostałe boki Δ
31 maj 11:17
Jerzy:
Zacznij od policzenia boków tego trójkąta.
31 maj 11:18
Janek191:
a = 9, b = 12, c = 15
P = 0,5 a*b =
L = a + b + c =
P = 0,5 L*r ⇒ r = ...
31 maj 11:19
Jerzy:
Co Cię Janek leń ogarnął ? Policz mu do konca
31 maj 11:22
Janek191:
Nich sam coś zrobi
31 maj 11:23
Jerzy:
Już mu dałeś palec
31 maj 11:25
Amo: Dobra delta wyszla mi 12
A
1= 10,5
A
2= 16,5
Dobrze
31 maj 11:25
Janek191:
√Δ = 12
31 maj 11:26
Amo: I jak bedzie dalej?
31 maj 11:27
31 maj 11:29
Amo: Wyszlo jednak a= 3
31 maj 11:31
Amo: A a 2= −9 wiec odrzucam
31 maj 11:31
Janek191:
Nie umiesz rozwiązać równania kwadratowego ?
31 maj 11:32
Amo: Wiec nie wiem a =3 jest dobrze
31 maj 11:32
Amo: Stres za godzine mam test stres mnie lapie
31 maj 11:34
Amo: Prosze pomozcie
31 maj 11:34
Janek191:
x
2 + ( x + 3)
2 = ( x + 6)
2
x
2 + x
2 + 6 x + 9 = x
2 + 12 x + 36
2 x
2 + 6 x + 9 − x
2 − 12 x − 36 = 0
x
2 − 6 x − 27 = 0
Δ = 6
2 − 4*1*(−27) = 36 + 108 = 144
√Δ = 12
a = x = 9
b = x + 3 = 12
c = x + 6 = 15
31 maj 11:35
Jerzy:
A co ty mniej więcej teraz robisz, do czego ci ta Δ ?
31 maj 11:36
Jerzy:
Janek ... prościej:
(x − 3)2 + x2 = ( x + 3)2
x2 − 6x + 9 + x2 = x2 + 6x + 9
x2 − 12x = 0 ⇔ x(x − 12) = 0 ⇔ x = 12
31 maj 11:38
Amo: Dziekuje z calego serca!
31 maj 11:38
Janek191:
Ja wiem
31 maj 11:40
Janek191:
31 maj 11:52
kochanus_niepospolitus:
albo tak
| ⎧ | a+b = x | |
| ⎜ | a+c = x+3 | |
| ⎨ | b+c = x+6 |
|
| ⎩ | x = r = 3 | |
z czego mamy:
c = b + 3
b = a + 3
a = 3 −> b = 6 −> c = 9
więc mamy boki: 3+6 = 9 ; 3+9 = 12 ; 6+9 = 15
31 maj 12:36
kochanus_niepospolitus:
w ostatnim równaniu miało być: a = r = 3
31 maj 12:36
Eta:

a>3
(a+3)
2=a
2+(a−3)
2 ⇒ a
2−12a=0 ⇒ a=12
to trójkąt ma boki długości : 9,12,15
1 cze 00:09