Ciągi
Nick: Oblicz sumę 1/2 + 1/pierwiastek z dwóch + 1 + ...8 = ?
31 maj 09:15
Nick: Jak to obliczyć?
31 maj 09:15
Jerzy:
| | 1 | |
To suma ciagu geometrycznego: a1 = |
| i q = √2 |
| | 2 | |
31 maj 09:18
Nick: Tak, ale nie rozumiem jak to zrobić pewnie ze wzoru, a muszę wiele poćwiczyć rozwiązałby mi Pan
jeden ten przykład, a ja będę ćwiczyć na podstawie tego i innych jakie znajdę w zadaniach
31 maj 09:20
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | (√2)n | |
8 = |
| *(√2)n−1 ⇔ 8 = |
| * |
| ⇔ 16√2 = (√2)n ⇔ n = 9 |
| | 2 | | 2 | | √2 | |
| | 1 | | 1 − (√2)9 | |
S9 = |
| * |
| = ... i dokończ. |
| | 2 | | 1 − √2 | |
31 maj 09:27
AiO: Ten ciag jest skonczony
a
1= 0,5
a
n= 8
Nalezy policzyc ilosc wyrazow n
a
n= a
1*q
n
2
1/2n= 2
4
n
1/2= 4
n=16
Masz obliczone n licz ze wzoru sume
31 maj 09:35
Jerzy:
@AiO...to jest żle .
31 maj 09:36
AiO: czemu ?
31 maj 09:46
Jerzy:
an = a1*qn−1
31 maj 09:47
AiO: No tak .
31 maj 09:48