probablistyka
janusz: Zmienna (X,Y) ma rozkład o funkcji gęstości f(x,y)=x+y , 0≤x≤1, 0≤y≤1
Wyznaczyć rozkłady zmiennych a) X+Y, b) X−Y , c) XY, d) Y/X .
31 maj 09:09
g:
a) Z = X+Y, Y = Z−X
| | P[z≤Z<(z+dz)] | |
fz(z) = lim(dz→0) |
| |
| | dz | |
P[z≤Z<(z+dz)] = ∫
01 ∫
z−xz+dz−x f(x,y) dy dx =
= ∫
01 (x*dz + (z−x+dz)
2/2 − (z−x)
2/2) dx =
= ∫
01 (z*dz +dz
2/2) dx =
(pomijam dz
2 bo zginie przy liczeniu granicy)
= z*dz;
f
z(z) = z dla 0≤z≤2
31 maj 12:09
janusz: dzięki za rozwiązanie czy mógłbym prosić o link do teorii o tym lub chociaż pod jaką nazwą w
książkach mogę znaleść teorię na ten temat
31 maj 13:00
g: Co do linków to nie wiem. Idea tego obliczenia jest taka, że całkujemy rozkład
dwuwymiarowy f(x,y) po takim podzbiorze (x,y), że x+y ∊ <z, z+dz>. Można zrobić tak,
że całka po y jest w zakresie od (z−x) do (z−x)+dz a całka po x w pełnym zakresie od 0 do 1.
Tak ja zrobiłem. Można też odwrotnie.
Ta całka jest całką powierzchniową z rozkładu dwuwymiarowego, więc wynikiem jest
prawdopodobieństwo P. Żeby z prawdopodobieństwa P wyznaczyć funkcję gęstości
prawdopodobieństwa fz(z), to trzeba policzyć granicę ilorazu P/dz, tak jak napisałem.
c) Z = XY, Y = Z/X
wtedy całkowanie po y będzie od (z/x) do ((z+dz)/x)
31 maj 14:22
janusz: dziekuje bardzo za pomoc
31 maj 15:46
g: poprawka, złe granice całkowania po x.
przy całkowaniu po y trzeba zadbać o to, żeby y nie wyszło poza zakres <0,1>,
to znaczy że w punkcie a) 0 ≤ z−x ≤ 1, czyli że
dla z ≤ 1: 0 ≤ x ≤ z
dla z > 1: z−1 ≤ x ≤ 1
w efekcie zmieni się fz(z)
dla z ≤ 1: fz(z) = z2
dla z > 1: fz(z) = z(2−z)
31 maj 16:23