Oblicz granicę jednostronną
Ukosnik: lim x → 0+ √x+x√x−x
30 maj 23:50
Ukosnik: Hmm, trochę nic nie widać. W mianowniku jest pierwiastek z x − x. Nie wiem czemu tak
przeskoczyło dziwnie, na pewno nie zepsułem zapisu
30 maj 23:51
Adamm: | | a | |
U{ a } { b } po usunięciu spacji dostaniesz |
| |
| | b | |
30 maj 23:53
Ukosnik:
Wcześniej napisałem przez 'u', a nie 'U', może to było problemem
30 maj 23:56
Adamm: podstaw x=0 i masz swoją granicę
30 maj 23:57
Ukosnik: Właśnie problem w tym, że nie rozumiem tego przekształcenia
31 maj 00:00
Adamm: dzielisz licznik i mianownik przez
√x
| √x+x | | √x | | x | |
| = |
| + |
| =1+√x |
| √x | | √x | | √x | |
| √x−x | | √x | | x | |
| = |
| − |
| =1−√x |
| √x | | √x | | √x | |
31 maj 00:02
Ukosnik: Dobra, ogarniam, dzięki!
31 maj 00:04
Ukosnik: W sumie to mam jeszcze problem z jedną granicą:
31 maj 00:31
31 maj 00:38
Adamm: tutaj wystarczy podstawić x=0
31 maj 00:39
Ukosnik: Oh, no przecież, aż głupio pytać o takie coś
31 maj 00:41
Adamm: nie przejmuj się, uczysz się, jesteś niedoświadczony jeszcze
31 maj 00:44
Ukosnik: Jednak jeszcze jedno pytanko, bo mam wrażenie, że jest błąd w książce
Powinno wyjść 1, a mi wychodzi −1 za każdym razem
31 maj 00:54
Adamm: tak, w książce jest błąd
31 maj 01:05
Ukosnik: Dzięki jeszcze raz
31 maj 01:28