tożsamość
rumpel: alfa='a
rozwiąż tożsamość:
(1/sin'a + 1/cos'a)(sin'a + cos'a)= 2+ 1/sin'acos'a
30 maj 22:01
rumpel: na początku pomnożyłem lewą stronę przez siebie i wyszło sin'a/sin'a + cos'a/sin'a +
sin'a/cos'a + cos'a/cos'a= 1+1+ ctg'a+tg"a i co teraz ?
30 maj 22:05
jc: Skąd ta dziwna notacja?
Co oznaczają primy?
Co to na przykład jest tg'' ?
Czy sin'acos'a oznacza sin'a cos'a?
acos = arccos
Na koniec, na czym polega rozwiązanie tożsamości?
30 maj 22:12
rumpel: 'a= alfa inne oznaczenie
tg to tanges
tam jest sin'a * cos'a(lfa)
sprawdzić tożsamość
30 maj 22:16
rumpel: ktoś potrafi to obliczyć ?
30 maj 22:21
jc: Dlaczego nie napiszesz po prostu cos α ? (pamiętaj o spacji po cos, sin, tg)
Jeszcze raz spytam, co to znaczy rozwiązać tożsamość?
30 maj 22:32
rumpel: sprawdzić, czy lewa strona równa się prawej, czy są równe
30 maj 22:34
jc:
(cos a + sin a)2 = sin2 a + cos2 a + 2 sin a cos a = 1 + 2 sin a cos a
Dzielimy obie strony przez sin a cos a.
(1/ cos a + 1/sin a)(cos a + sin a) = 1/(sin a cos a) + 2
Pomijamy a, dla których sin a = 0 lub cos a =0.
30 maj 22:51
Pyta: To co napisałeś jest głupotą. Nie na tym polega rozwiązywanie tożsamości.
31 maj 15:56