całka krzywolinowa
Kora: Oblicz calke krzywoliniowa nieskierowana:
| | ds | | 1 | |
∫ |
| , L−odcinek prostej y= |
| x−2 od p(0,−2) do p(4,0) |
| | x−y | | 2 | |
L
30 maj 21:48
Adamm: zacznij
przestaw prostą w postaci parametrycznej
30 maj 22:01
Kora: No wiec tak
moge wyznaczyc sobie x(t) i y(t) t∊<0,4>
x(t)=t
wiec liczac dalej mozna powiedziec, ze
4
0
31 maj 16:45
Adamm: − i − daje −
31 maj 16:54
Adamm: i ile wynosi ds jeszcze raz?
31 maj 16:56
Kora: Nie mam podanego ds wiec nie wiem za bardzo jak to mam traktowac
31 maj 16:59
Adamm: ds masz policzyć
ds=√y'2+x'2dt
31 maj 17:01
Kora: co to jest te ds? bo jakos nie bardzo umiem to sobie wyobrazic, dlaczego tak
31 maj 17:05
Adamm: ds to różniczka odpowiadająca długości krzywej
31 maj 17:07
Kora: Tzn jak mam to rozumiec? Moglbys rozpisac skad to sie wzielo?
31 maj 17:13
Kora: Albo chociaz powiedziec co doczytac gdzies, poniewaz naprawde nie mam pojecia skad sie wziela
ta rozniczka
31 maj 17:27
Adamm: wiesz skąd się bierze wzór na długość krzywej?
to jest jakby takie uogólnienie
całkujesz po "długości"
31 maj 17:48
Kora: mam policzyc calke na dlugosc parametryczna luku?
31 maj 17:53
Adamm: nie
31 maj 17:57
Adamm: | | 1 | |
∫04 |
| √12+(1/2)2dt=... |
| | t−(t/2−2) | |
31 maj 18:07
Kora: ohhh o to chodzilo

, dzieki bo juz mnie zestresowales, dobra wiem <3
31 maj 18:14
Kora: | | √5 | |
czyli koniec koncow wychodzi |
| |
| | 8 | |
31 maj 18:22
Adamm: całka wynosi
√5ln2
31 maj 18:27
Kora: | | 1 | |
a nie powinno tam byc √5ln| |
| t+2| ? To wtedy mi wyszlo, ze calka = √5ln|4|−√5ln|2| |
| | 2 | |
31 maj 18:41
Adamm: wtedy by było ok ponieważ to równa się √5ln2, i odpowiedź się zgadza
31 maj 18:44
Kora: ok wiem juz nie trzeba odpowiadac
31 maj 18:44
Kora: dzieki wielkie jeszcze raz

!
31 maj 18:44