Podaj wszystkie grafy z twierdzenie Cayleya dla n=5
Qto:

Podaj wszystkie grafy z twierdzenie Cayleya dla n=5
Mam takie coś jak wyżej.
Nie wiem jak wyliczyć, że ma być to 125 kombinacji.
30 maj 21:36
jc:
Pierwszy typ: 120/2=60
Drugi typ: 5
trzeci typ: 120/2=60
razem 125
30 maj 21:53
Pytający:
1.
5! | |
| =60 // połowa wszystkich permutacji, bo 1−2−3−4−5 jest izomorficzne z 5−4−3−2−1 itd. |
2 | |
| | |
2. | =5 // wierzchołek środkowy (ten o stopniu 4) możemy wybrać na 5 sposobów |
| |
| | | | | | | | | | | | |
3. | * | * | = | * | * | =60 // wierzchołek o stopniu 3 wybieramy na 5 |
| | | | | | |
sposobów, wierzchołek o stopniu 2 wybieramy na 4 sposoby, z pozostałych wybieramy albo
| | |
wierzchołek o stopniu 1 sąsiadujący z tym o stopniu 2 na | =3 sposoby, albo wybieramy 2 |
| |
| | |
wierzchołki o stopniu 1 sąsiadujące z wierzchołkiem o stopniu 3 na | =3 sposoby (to ten |
| |
sam wybór, bez różnicy jak policzysz)
60+5+60=125
30 maj 21:56