matematykaszkolna.pl
Pochodna Pomocy: Oblicz pochodną funkcji f(x)= (sinx)x Wiem, że jest to pochodna funkcji złożonej i ale nie wiem jaki wzór zastosować, bo nie jest to przecież ax..
30 maj 21:31
Adamm: (sinx)x=exln(sinx) teraz już jest
30 maj 21:32
Pomocy: No tak.. Czyli mogę uogólnić że zawsze gdy chce przekształcić wzór do postaci ax używam e?
30 maj 21:34
Adamm: inny sposób f(x(t), y(t))=x(t)y(t) i reguła łańcuchowa
30 maj 21:35
Pomocy: Ale czegoś nie rozumiem.. liczę pochodną z tego po przekształceniu, czyli przepisuję to i mnożę razy pochodną wykładnika potęgi tak? A jak taką pochodną policzyć skoro mam tam aż 3 funkcje?
30 maj 21:42
Adamm: normalnie reguła mnożenia, dla x są wzory dla ln(sinx) stosujemy regułę łańcuchową
30 maj 21:43
Pomocy: Nie wiem co to reguła łańcuchowa, niczego takiego nie mieliśmy na zajęciach, chyba że nikt tego tak nie nazwał
30 maj 21:44
Adamm: reguła łańcuchowa to twierdzenie uogólniające twierdzenie o pochodnej funkcji złożonej
30 maj 21:45
Adamm: dla tego przypadku sprowadza się do twierdzenia o pochodnej funkcji złożonej ale po prostu łatwiej jest napisać reguła łańcuchowa
30 maj 21:47
Pomocy: Nie korzystaliśmy z tego, mógłbyś mi pokazać jak rozwiązać ten przykład? Nie jestem na kierunku matematycznym a chce to zrozumieć
30 maj 21:47
Adamm: pochodną można też obliczyć w ten sposób lny=xln(sinx)
d(lny) d(xln(sinx)) 

=

dx dx 
y' d(ln(sinx)) d(x) 

=x*

+ln(sinx)*

y dx dx 
y' 1 d(sinx) 1 

=x*

*

+ln(sinx)*

y sinx dx 2x