Pochodna
Pomocy: Oblicz pochodną funkcji f(x)= (sinx)√x
Wiem, że jest to pochodna funkcji złożonej i ale nie wiem jaki wzór zastosować, bo nie jest to
przecież ax..
30 maj 21:31
Adamm: (sinx)√x=e√xln(sinx)
teraz już jest
30 maj 21:32
Pomocy: No tak..
Czyli mogę uogólnić że zawsze gdy chce przekształcić wzór do postaci ax używam e?
30 maj 21:34
Adamm: inny sposób
f(x(t), y(t))=x(t)y(t) i reguła łańcuchowa
30 maj 21:35
Pomocy: Ale czegoś nie rozumiem.. liczę pochodną z tego po przekształceniu, czyli przepisuję to i mnożę
razy pochodną wykładnika potęgi tak? A jak taką pochodną policzyć skoro mam tam aż 3 funkcje?
30 maj 21:42
Adamm: normalnie
reguła mnożenia, dla √x są wzory
dla ln(sinx) stosujemy regułę łańcuchową
30 maj 21:43
Pomocy: Nie wiem co to reguła łańcuchowa, niczego takiego nie mieliśmy na zajęciach, chyba że nikt tego
tak nie nazwał
30 maj 21:44
Adamm: reguła łańcuchowa to twierdzenie uogólniające twierdzenie o pochodnej funkcji złożonej
30 maj 21:45
Adamm: dla tego przypadku sprowadza się do twierdzenia o pochodnej funkcji złożonej
ale po prostu łatwiej jest napisać reguła łańcuchowa
30 maj 21:47
Pomocy: Nie korzystaliśmy z tego, mógłbyś mi pokazać jak rozwiązać ten przykład? Nie jestem na kierunku
matematycznym a chce to zrozumieć
30 maj 21:47
Adamm: pochodną można też obliczyć w ten sposób
lny=
√xln(sinx)
| d(lny) | | d(√xln(sinx)) | |
| = |
| |
| dx | | dx | |
| y' | | d(ln(sinx)) | | d(√x) | |
| =√x* |
| +ln(sinx)* |
| |
| y | | dx | | dx | |
| y' | | 1 | | d(sinx) | | 1 | |
| =√x* |
| * |
| +ln(sinx)* |
| |
| y | | sinx | | dx | | 2√x | |
| y' | | 1 | |
| =√x*tgx+ln(sinx)* |
| |
| y | | 2√x | |
| | 1 | |
y'=(sinx)√x*(√x*tgx+ln(sinx)* |
| ) |
| | 2√x | |
30 maj 21:53
Pomocy: Dziękuje
30 maj 21:55