miejsca zerowe funkcji kwadratpowej
agata: a)y=x2−2x+5
b)y=−2x2+3x+5
c)y=x2+4
d)y=x2+x−1
e)y=x2+3 1/2x−2
f)y=−x2−2x+3
g)y=x2+1/3x−2/9
h)y=2x2−4x+11
te (/) to ulamki czyli 31/2 to trzy i jedna druga .. 2/9 to dwie dziewiate
prosze o pomoc
30 maj 21:23
Adamm: | | a | |
ułamki wpisujesz za pomocą U{ a } { b } lub bez spacji |
| |
| | b | |
30 maj 21:25
agata: a nie wiedzialam
30 maj 21:31
agata: zrobi ktos bo nie umiem
30 maj 22:05
Janek191:
a) y = x
2 − 2 x + 5
Δ = b
2 − 4a*c = (−2)
2 − 4*1*5 = 4 − 20 < 0 Brak miejsc zerowych.
b) y = −2 x
2 +3 x + 5
Δ = 9 − 4*(−2)*5 = 9 + 40 = 49
√Δ = 7
| | − b − √Δ | | − 3 − 7 | | −10 | |
x = |
| = |
| = |
| = 2,5 |
| | 2 a | | 2*(−2) | | − 4 | |
lub
| | − b + √Δ | | − 3 + 7 | |
x = |
| = |
| = − 1 |
| | 2 a | | − 4 | |
c) y = x
2 + 4 > 0 dla x ∊ ℛ Brak miejsc zerowych.
d) y = x
2 + x − 1
Δ = 1 − 4*1*(−1) = 1 + 4 = 5
√Δ =
√5
| | − 1 − √5 | | − 1 + √5 | |
x = |
| lub x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 cze 06:53