Równość algebraiczna
88888: Witam mam pytanie
otóż jest dane równanie:
a2 − 3r2 − 2*a*r = 0
i otóż mam pytanie czy da się jakoś wyznaczyć jedną z niewiadomych innym sposobem niż
wzory skróconego mnożenia?
30 maj 20:42
Adamm: podstawić do wzoru na pierwiastki równania kwadratowego
ale to jedynie wzory skróconego mnożenia w przebraniu
30 maj 20:44
88888: no wlasnie pytam sie czy jest jakis inny sposob bo ten czesto ciezko zauwazyc
30 maj 20:47
Adamm: nie wybrzydzaj
30 maj 20:48
Mila:
Napisz sobie tak:
a=x
x
2−2r*x−3r
2=0
Δ=4r
2+12r
2=16r
2
| | 2r−4r | | 2r+4r | |
x= |
| = −r lub x= |
| =3r |
| | 2 | | 2 | |
a=−r lub a=3r
30 maj 21:41