proszę o rozwiązanie
Anna: liczba a = logp2/sub> tg 280 + logp2/sub> tg 620 jest liczbą
a niewymierną
b podzielną przez 6
c pierwszą
d złożoną
30 maj 19:53
'Leszek: Napisz liczbe tak , aby widac bylo podstawe logarytmy i argument !
30 maj 20:44
Anna: podstawa logarytmu jest √2 w obu składnikach
a) niewymierną
b) podzielną przez 6
c) pierwszą
d) złożoną
30 maj 20:52
'Leszek: Czy to jest liczba a = log√2( tg 28° ) + log√2( tg 62°) ?
30 maj 21:02
Anna: tak
30 maj 21:28
Adamm: tg(90o−x)=tgx
logab+logac=loga(bc)
30 maj 21:31
Adamm: tg(90o−x)=ctgx
30 maj 21:31
Anna: ale wtedy loga1 = 0
i nie ma takiej odpowiedzi
30 maj 21:38
Adamm: 0 jest podzielne przez 6
30 maj 21:39
Anna: chyba że to mam rozumieć
0:6 czyli b
30 maj 21:40
'Leszek: Tak , odpowiedz to b)
30 maj 21:47
Anna: dziękuję
jeszcze mam jedno zadanie
a) wykaż że istnieje kąt α ∊ (0
0 ; 90
0) ∪ ( 90
0 ; 180
0) taki że
| | 2 | | 2√5 | |
sinα = |
| i tgα = − |
| |
| | 5 | | 5 | |
b) zbuduj ten kąt
30 maj 21:48
Anna: wykazać to zrobiłam ale nie wiem jak to narysować
31 maj 13:29
'Leszek: Kat ten α jest w drugiej cwiartce ukladu wspolrzednych czyli y = 2 i r = 5 , czyli
x= −1 wobec tego P(x,y) = P( −1, 2)
31 maj 13:34
Anna: jak obliczyłeś x = −1
31 maj 13:59
'Leszek: Z twierdzenia
Pitagorasa i definicji : sin α = y/r
31 maj 14:02
Anna: x2 + y2 = r2
x2 +22 = 52 ⇒ x2 =25 −4 = 21 ⇒ x − √21
31 maj 14:15
Jerzy:
Do jakiej Ty chodzisz szkoły ?
31 maj 14:18
'Leszek: Tak , mam blad w druku , powinno byc P( − √ 21 , 2 )
31 maj 14:19
Jerzy:
Co nie zmienia faktu absurdalnego obliczenia x ( 14:15)
31 maj 14:20
'Leszek: Teraz zauwazylem , ze taki kat α dla ktorego sin α = 2/5 i tg α = − 2√5/5 nie istnieje !
Czy taka jest tresc zadania ?
31 maj 14:29
Anna: z 14:15 ma być x = √21 lub x = − √21
31 maj 14:31
Anna: słusznie tekst jest taki
wykaż że istnieje kąt α ∊ (0
0 90
0) ∪ (90
0 180
0) taki że
| | 2 | | 2√5 | |
sin α = |
| i tgα = − |
| |
| | 3 | | 5 | |
zbuduj ten kąt
wykazać to wykazałam ale nie wiem jak narysować
31 maj 14:37
'Leszek: Teraz jest wszystko dobrze , taki kat jest w drugiej cwiartce ukladu wspolrzednych
i z definicji sin α = y/r oraz tw.
Pitagorasa wynika , ze x = − √5 , czyli punkt nalezacy do ramienia kata to P( − √5 , 2 )
31 maj 14:41
Anna: jak to będzie na rysunku czy mam połączyć punkt P z punktem (0 ;0)
31 maj 14:50
'Leszek: Tak i zaznacz lukiem kat od osi dodatniej X przeciwnie do ruchu zegara az do odcinka PO .
31 maj 16:21
Anna: dziękuję bardzo
31 maj 18:11