geometria analityczna
Kajtek: Oblicz pole trójkąta, którego wierzchołkami są A= (1,6), B= (5,2), C= (−3,−3). Proszę o pomoc
30 maj 19:46
an: i w czym problem
30 maj 20:06
Kajtek: jak wysokość policzyc
30 maj 20:19
Adamm: jest wzór na pole trójkąta mając 3 wierzchołki
znajdziesz go np. w tablicach maturalnych
30 maj 20:20
Eta:

Metodą przedszkolaków ( liczyć "kratki"
S= 9*8−(18+20+8)= ...
30 maj 20:28
Mila:

1)
BA
→=[−4,4]
BC
→=[−8,−5]
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| |−4*(−5)−4*(−8)|= |
| *|−=|20+32|= |
| *52=26 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2)
II sposób
| | 1 | | 40+16+36 | |
8*9−[ |
| *(8*5+4*4+4*9)]=72− |
| =72−46=26 |
| | 2 | | 2 | |
3)
III sposób
|BC|=
√82+52=
√64+25=
√89
Prosta BC:
B= (5,2), C= (−3,−3)
y=ax+b
2=5a+b i −3=−3a+b stąd:
8y=5x−9
k: 5x−8y−9=0
A= (1,6)
| | |5*1−8*6−9| | | 52 | |
h=d(A,k)= |
| = |
| |
| | √52+82 | | √89 | |
======================
30 maj 20:46
Eta:
Jak Ci się chciało
Mila ? ( mija już 2,5 godziny ... a zainteresowania brak!
Ja ostatnio ........ wolę poczytać dobrą książkę
30 maj 22:31
Mila:
Ja oglądam filmy, książka wcześniej.
Polecam " Kwiat pustyni". Robi wrażenie.

Pozdrawiam.
30 maj 22:48
Eta:
"Kwiat pustyni" −−− oglądałam film
30 maj 22:53
Mila:
30 maj 22:56
Eta:
Czytam teraz biografię Marii Czubaszek "Ostatni dymek"
30 maj 23:01
Mila:
Ja "Zakłocenia w eterze". Obsesje polityków zawsze aktualne.
30 maj 23:23