calki
calka: Znajdz rozwiazanie ogolne u=u(x,y) rownania uxxyy=0.
Aby znalezc to rozwiazanie musze kilka razy calkowac. Ale po jakich zmiennych ma byc to
calkowanie? Najpierw po x czy po y?
30 maj 19:30
Adamm: najpierw po x
30 maj 19:32
calka: | | d2 | | d2 | |
Zapis uxxyy oznacza |
| ( |
| u(x,y) ) tak? |
| | dx2 | | dy2 | |
30 maj 22:01
Adamm: tak
30 maj 22:03
calka: Czyli najpierw calkuje 2 razy po x potem 2 razy po y.
| | 1 | | 1 | |
Wyszlo mi u(x,y)= |
| x2α(y)+ |
| y2c(x)+β(y)+γ(x). |
| | 2 | | 2 | |
30 maj 22:07
Adamm: raczej jest ok
1/2 możesz pominąć
30 maj 22:11
calka:
| | d2 | | d | | d | |
2. Zapis uyx oznacza |
| u(x,y)= |
| ( |
| u(x,y) ). |
| | dydx | | dx | | dy | |
Najpierw calkuje 1 raz po x a potem 1 raz po y.
Tak?
30 maj 22:12
Adamm: nie
najpierw po y
źle zapisałeś
| d2 | | d | | d | |
| u(x, y)= |
| ( |
| u(x, y)) |
| dydx | | dx | | dy | |
30 maj 22:13
calka: Czyli calkujemy zawsze od lewej strony odnosnie zapisu u... tak?
30 maj 22:21
Adamm: tak
30 maj 22:22
Michał: Adamm skąd umiesz te rzeczy będąc miesiąc po maturze?
30 maj 22:23
Adamm: Michał ?
maturę miałem kilka lat temu
30 maj 22:25
calka: | | d2 | | d | | d | |
Jak mamy |
| u(x,y) to zapisujemy to tak |
| ( |
| u(x,y)). |
| | dxdy | | dy | | dx | |
| | d2 | |
A spotkalem sie, ze w rownaniu uxy=0 rozpisuja |
| u(x,y) jako |
| | dxdy | |
Dlaczego?
30 maj 22:28
30 maj 22:30
Michał: Aa myślałem ze w tym roku pisałeś
30 maj 22:51