ile jest wszystkich podzbiorów
rychu: Ile jest wszystkich podzbirów zbioru
a) 4−elementowego
b) 5−elementowego
ODP:
a) 16
b) 32
MOJE ODP:
a) 4 + 4 + 4 + 4 = 15 <− gdzie jest jeszcze jeden podzbiór?
1 2 3 4
30 maj 18:41
rychu: b) tak samo 31, jeden brakuje
30 maj 18:42
Adamm: czy zliczyłeś zbiór pusty?
30 maj 18:43
Adamm: i jak to w ogóle liczysz
30 maj 18:44
Adamm: tutaj wystarczy napisać N { } { }
30 maj 18:45
rychu: zbiór pusty też należy?
30 maj 18:45
Adamm: tak, zbiór pusty należy do każdego zbioru
30 maj 18:45
Adamm: nie należy, tylko jest podzbiorem, oczywiście
30 maj 18:46
Adamm: albo, należy do zbioru podzbiorów tego zbioru
30 maj 18:48
Mila:
2n − liczba wszystkich podzbiorów zbioru n− elementowego.
n=4
liczba wszystkich podzbiorów − 24=16
n=5
25=32
30 maj 18:54