ciagi
Wiktoria: Czesc ! mam zadania :
1.Dany jest niekończony ciąg liczbowy ( a
n ) określony wzorem a
n = (6n−6) / n+1.
Wyznacz wszystkie naturalne dodatnie wyrazy ciągu ( a
n ) oraz zbadaj monotonniczność ciągu.
2.Ciąg a
n jest nieskończonym ciągiem geometrycznym, którego wyrazy spełniają warunek:
{a
5 − a
1 =240
{a
4 + a
2 = 90
Oblicz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu.
3. Oblicz sume wszystkich liczb dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 4 dają reszte 2.
Chodzi mi rownież o dobre wytlumaczenie jak robic takie zadania, a nie o same wyniki.
30 maj 18:37
Wiktoria: Czy dobrze robie 2?
a1( q4 −1) =240
a1q(q2 +1) =90
a1(q2−1)(q2+1) =240
a1q(q2+1)=90
90(q2 −1 )=240
90q2− 90 =240
90q2=330
q2 =330/90
30 maj 19:20
Wiktoria:
30 maj 19:29
Wiktoria: halo
30 maj 19:56
Wiktoria: :'(
30 maj 20:34
Wiktoria: ktos wytłuaczy mi pierwsze zadanie?
30 maj 20:35
Mila:

1)
| 6n−6 | | 6n+6−6−6 | | 6*(n+1)−12 | |
| = |
| = |
| = |
| n+1 | | n+1 | | n+1 | |
| | 12 | | 12 | |
=6− |
| >0 i (6− |
| ) ∊N+ |
| | n+1 | | n+1 | |
D
12={1,2,3,4,6,12}− naturalne dzielniki liczby 12
a) n+1=1 , n=0 ∉N
+
b) n+1=2⇔n=1
c) n+1=3, n=2
d) n+1=4⇔n=3
e) n+1=6, n=5
f) n+1=12, n=11
Odp. daj sama.
30 maj 21:05
Mila:
2)
a
1*q
4−a
1=240
a
1*q
3+a
1*q=90
−−−−−−−−−−−−−−−
a
1*(q
4−1)=240
a
1*q*(q
2+1)=90
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dzielę stronami
| (q2−1)*(q2+1) | | 24 | |
| = |
| |
| q*(q2+1) | | 9 | |
3*q
2−3=8q
3q
2−8q−3=0
licz a
1 i sprawdź , czy spełniają układ równań
30 maj 21:16