kama: Dla jakich liczb naturalnych n wyrażenie 6n+18/2n+1 jest liczbą całkowitą
10 lis 17:09
10 lis 20:56
oko: dzielone
10 lis 20:57
kama: (6n+18)/(2n+1)
11 lis 08:47
Mycha: (6n+3+15)/(2n+1)=3+15/(2n+1)
15/(2n+1) musi byc liczba calkowita. Dzielniki liczby 15 to 1, 3, 5, 15, wiec
2n+1=1 lub 2n+1=3 lub 2n+1=5 lub 2n+1=15
n=0 lub n=1 lub n=2 lub n=7
11 lis 11:11
kama: Dziekuję bardzo.. A jeszcze jedno pytanko, co stało się z 6n
11 lis 11:27
coco:
( 6n +3) = 3 ( 2n+1) więc skrócony nawias z takim samym mianownikiem
i zostało tylko 3

11 lis 11:56
Kama: Dziękuje
11 lis 14:41