Zadania z ciągow
Czarlunia: CIĄGI.
Zad. 1
Iloraz trzech początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równy 27. Wówczas: a) a1= 3, b)
a2= 3, c) a3 = 3, d) a4=3
Zad. 2
Iloczyn dwunastu początkowych parzystych liczb naturalnych ciągu an jest równy:
a) 24, b) 144, c) 156, d) 192
Zad. 3
Wiadomo, że ciąg an=r jest rosnący wówczas:
a) a<0, b) a1+a>0, c) a1>0, d) a1−a<0
Zad. 4
Wiadomo, że nieskończony ciąg jest ciągiem geometrycznym. Pierwszy wyraz równy jest 3, a
czwarty wyraz jest równy 24. Oblicz iloraz q oraz sumę dwudziestego wyrazu ciągu.
30 maj 17:16
Janek191:
z.4
a
1 = 3
a
4 = 24
a
4 = a
1*q
3 czyli 24 = 3*q
3 / : 3 ⇒ q
3 = 8 ⇒ q = 2
| | 1 − 220 | |
S20 = 3* |
| = −3*(1 − 220) = 220 − 3 |
| | 1 − 2 | |
Popraw treści zadań
30 maj 23:22
Liczby R: Zadanie nr 1
Odpowiedz B) czyli a
2=3
Bedzie to ciag b
n= 1, 3 9 itd
| | a3 | |
a1= 1 a2=3 a3=9 bo q= U{a2}[a1}= |
| = 3 |
| | a2 | |
30 maj 23:44