Obliczenie pochodnych
Kinia: Proszę o wyliczenie tej pochodnej:
f(x,y)=2xsin(x)y + ln √x2 * y
30 maj 15:03
Jerzy:
Co jest w wykładniku ?
30 maj 15:05
Kinia: Przeproaszam, wkradł się błąd.
Poprawne równanie:
f(x,y) = 2sin(x)y + ln √x2*y
30 maj 15:10
Jerzy:
| | sinx | | 1 | | xy | |
f'x = 2*xsin(x)*y*y(cosx*lnx + |
| ) + |
| * |
| |
| | x | | √x2*y | | √x2*y | |
30 maj 15:12
Jerzy:
To jest pochodna do pierwszej wersji.
30 maj 15:13
Jerzy:
f'x = ln2*2sin(x)*y*ycos(x) + ...... dalej identycznie.
30 maj 15:15
Jerzy:
| | 1 | |
Ostatni iloczyn mozesz uprościć: = |
| |
| | x | |
30 maj 15:17
Kinia: Dziękuję bardzo

Ale mam pytanie, czy to wszystko? Nie trzeba obliczać najpierw jakichś f"x f"y itd?
30 maj 15:27
Jerzy:
To jest pochodna cząstkowa po x
Nie znam treści zadania, ale pewnie trzeba jeszcze policzyć po y, a potem mieszane.
30 maj 15:29