liniowe
vyouthnes: oblicz
dowolna metoda:
| ⎧ | 2(x−1)/3 +y =1 | |
| ⎩ | 3(y−1)+ 2(x+1)=4 |
|
30 maj 13:25
===:
wpisać zadanie to też duża sztuka ... bo to nawymyślali tych ułamków, nawiasów i co tam
jeszcze.
A co tam ... wpiszę byle jak ... niech się domyślają ...
30 maj 14:11
vyouthnes: takie sa polecenia nie dopisalam ze 1 jest odnosnie rownan kwadratowych 2 odnosnie liniowych
wiec
nie wiem po co ten bulwer chce sie dowiedziec czy prawidlowo rozwiazalam.
30 maj 14:15
yht:
Pokaż jak rozwiązujesz − sprawdzimy.
30 maj 14:17
Jerzy:
| | 2(x−1) | |
Koelgo ...zapis: 2(x−1)3/ + y = 1 czytamy jako : |
| + y = 1, |
| | 3 | |
a pewnie jest inaczej.
30 maj 14:19
Jerzy:
Miało być: 2(x−1)/3 + y = 1
30 maj 14:21
===:
i jeszcze nie rozumiesz

?
piszesz liniowe.... wpisujesz dwa różne
a w tym układzie pierwsze równanie to:
| 2(x−1) | | 2(x−1) | |
| +y=1 czy |
| =1 |
| 3 | | 3+y | |
a odnośnie epitetów ... to smacznego głupku
30 maj 14:22
vyouthnes: odnosnie 1
| x2+x | |
| = x2−x4 zastosowalam tu proporcje |
| 3 | |
4x
2 + x = 3x
2 − x
x
2+2x=0
x(x+2)=0
x=0 x= x+2=0
x= −2
30 maj 14:39
Jerzy:
Źle ... (x2 + x)*4 = 4x2 + 4x
30 maj 14:42
===:
źle ... jak mnożysz to wszystko ...czyli
4x2+4x=3x2−3x
30 maj 14:42
Jerzy:
Dalej... x2 = −7x ⇔ x2 + 7x = 0 ⇔ x(x + 7) = 0 ⇔ x = 0 lub x = −7
30 maj 14:47