Na ile sposobów można przydzielić?
Tomek: Na ile sposobów można przydzielić 10 osób do 5 jednakowych pokoi tak aby żaden nie był pusty?
30 maj 13:02
30 maj 13:22
Tomek: Niestety nic z tego nie rozumiem. Mógłby mi ktoś to krok po kroku rozpisać?
30 maj 13:37
Mila:
Jesteś w LO, czy na studiach?
30 maj 17:43
Mila:
Dobrze, że kolega [P[Pytający] wpisał w Wolfram, to znamy wynik.
Myślę, że łatwiej obliczyć liczbę suriekcji i podzielić przez 5!
Liczby Stirlinga II.
Wzór:
S(n,k)=k*S(n−1,k)+S(n−1,k−1)
własności:
S(n,0)=0
S(n,n)=1
| | 2n−2 | |
S(n,1)=1, { dobrze jest skorzystać z wzoru:S(n,2)= |
| , to skraca obliczenia ] |
| | 2 | |
Podział n różnych obiektów na k niepustych podzbiorów
S(10,5)=5*S(9,5)+S(9,4)=...
Po kolacji policzę, tymczasem sam spróbuj
30 maj 19:22
Mila:
Liczba suriekcji:
f:{O
1,O
2,O
3,...,O
10)→{p
1,p
2,...p
5}
n=10, k=5
| | | |
Liczba suriekcji: ∑(j=0 do 5)(−1)j* | *(5−j)10= |
| | |
=5
10−5*4
10+10*3
10−10*2
10+5=
=5*(5
9−4
10+2*3
10−2*2
10+1)=5*1020 600
Liczba podziałów:
| 5*1020 600 | |
| =42 525 |
| 2*3*4*5 | |
30 maj 20:15
Eta:
Hej
Mila 
Tomek ma to ...... ( "czekaj tatko latka"
30 maj 20:33
Mila:
Witaj Eto, właśnie dalej nie piszę, bo nie jest zainteresowany.
30 maj 20:48