eksremum funkcji 2 zmiennych
dawere: obliczyc ekstremum lokalne funkcji 2 miennych f(x,y)=x2 +y2
hmm dawno tego nie liczylem i wychodzi mi ze w punkcie (0,0) jest min lokalne ale wolalbym
gdyby ktos to sprawdzil
25 sty 14:22
Bogdan:
f'x = 2x, f'y = 2y
warunek konieczny:
2x = 0 ⇒ x = 0
2y = 0 ⇒ y = 0
warunek wystarczający:
f''xx = 2, f''xy = 0
f''yx = 0, f''yy = 2
| 2 0 |
W = | | = 4 > 0
| 0 2 |
f''xx = 2 > 0 i W > 0, więc w punkcie (0, 0) funkcja posiada minimum lokalne.
25 sty 14:33
dawere: czyli tak jak zrobiłem

dzieki za odpowiedz
25 sty 14:38
Bogdan:
25 sty 14:39