dsd
Mateusz: W zależności
od parametru
a ∊ Zp rozwiąż układy równań
x+y+z = 1
2x+y+3z =a
x−y+3z=0
p=5,7
Czy mogę to normalnie rozwiązywać Gaussem na końcu, a ostatnią macierz zamienić na Z5?
30 maj 12:21
30 maj 13:22
Mateusz: jakieś wskazówki, bo nie wiem jak pokazać dla tego parametru
gaussa eliminacje umie biegle
30 maj 14:21
Adamm: x, y, z∊?
30 maj 14:28
Mateusz: R
30 maj 18:42
Mateusz: nie
należy do Zp
30 maj 18:42
Mateusz: załóżmy, że mamy Z7
30 maj 18:44
Mateusz: nad tym zadaniem się już zastanawiam kilka dni, nie jestem w stanie nic już wymyślić
30 maj 18:45
Mateusz: dochodze do pewnego etapu w Gaussie i tyle,
30 maj 18:45
Mateusz: ?
30 maj 19:43
Mateusz: ><
30 maj 22:16
jc:
x+y+z = 1
2x+y+3z =a
x−y+3z=0
x+y+z = 1
x+2y =a
x−y+3z=0
x+y+z = 1
y−z=a−1
−2y+2z=−1
x+y+z = 1
2y−2z=2a−2
−2y+2z=−1
x+y+z = 1
2y−2z=2a−2
0=2a−3
Z5
a=4
x+y+z=1
y−z=a−1=3
z=0,1,2,3,4
y=1,2,3,4,0
x=0,3,1,4,2
5 trójek, czytasz z góry w dół, prosta w (Z5)3
Ale sprawdź, może się gdzieś pomyliłem w rachunkach.
30 maj 22:30
Mateusz: Dzięki, Pozniej jeszcze to przejrze, bo teraz jest 2 w nocy
31 maj 01:58