f,kwadratowa
pawelfop: Zmajdz postac ogolna f. kwadratowej znjac:
a) m.z x=−3 i x=1 oraz punk (0,6) przeciecia osi oy
b) wierzcholka jej wykresu (−2,4) oraz pkt (0,4) przeciecia osi oy
30 maj 09:42
Jerzy:
a) f(x) = a(x + 3)(x − 1) i f(0) = 6 → stąd oblicz: a.
30 maj 09:43
Jerzy:
b) f(x) = a(x + 2)2 + 4 i f(0) = 4 → stąd oblicz: a.
30 maj 09:44
pawelfop: ad a)
f(x)= a(x+3)(x−1)
6= a(0+3)(0−1)
6= a* 3 *(−1)
6= −3a
3a=−6 //3
a= −2
−2(x+3)(x−1)
−2(x2 +x +3x −3)
2x2 +x −6x +6
2x2−5x+6 <−−−− czy to jest poprawnie rozwazane?
ad b)
30 maj 11:24
Jerzy:
Jest dobrze do momentu: −2( x+ 3)(x − 1) , dalej popraw.
30 maj 11:28
pawelfop: a okej widze blad powinienem zajac sie nawiasem i wtedy wymnozyc przez −2
30 maj 11:37
Jerzy:
Tam masz zły znak.
30 maj 11:38
pawelfop: tak juz poprawilem odnosnie b
f(x)= a(x+2)2 +4 f(0)=4
4= a(0+2)2+4
a(2)2 +4
4=4a+4
−4a=4−4 //(−1)
4a= −4+4
a=0 //4
a=0
i f(x) = (x+2)2+4
x2+4x+4+4
x2+4x+8 <−− ogolna
delta= 16−32= −16
czy napisac ze nie ma takiej paraboli?
30 maj 13:05
Jerzy:
Tak, nie ma takiej paraboli.
30 maj 13:06
Jerzy:
Ale nie dlatego,że : Δ < 0
30 maj 13:06