równania
paula: Wykazać, że dana funkcja jest rozwiązaniem danego równania różniczkowego
y=e−x2* ∫0t2 e−t2dt+Ce−x2 y'+2xy=1
Nie wiem jak sobie poradzić z tą całką
30 maj 07:26
jc: Zamień górną granicę całkowania z t2 na x (pomyłka w tekście).
Wykorzystaj wzór [∫0x f(t)dt ]' = f(x).
−−−
(y ex2)' = ex2 = (∫0x et2 dt)'
30 maj 08:01
Jerzy:
Jeśli tam jest rzeczywiście t2 , to ta funkcja jest rozwiazaniem równania:
y' + 2xy = 0
30 maj 08:09
paula: tak jak napisał jc tam jest x
30 maj 08:34
paula: czyli (y e
x2)'=y'*y*e
x2+y*2x*e
x2=(∫
0x et
2 dt)'
30 maj 08:39
paula: (y ex2)' = ex2 nie rozumiem skad ta równość
30 maj 08:41
jc: To jest równoważny zapis Twojego równania. Nie potrzebujesz tego.
Po prostu podstaw y do równania i sprawdź, czy zachodzi równość.
Licząc pochodną, skorzystaj ze wzoru: [ ∫0x f(t) dt]' = f(x).
30 maj 08:47
paula: czyli ta pochodna to y'=2x*e
x2*∫
0x e
−t2dt +1
30 maj 09:12
jc: Tak. Uwzględnij jeszcze drugi składnik.
30 maj 09:22
paula: jaki drugi składnik?
30 maj 09:25
paula: aha jeszcze −2xC*e−x2
30 maj 09:30
Jerzy:
Dlaczego w pochodnej masz na poczatku: 2xex2 ?
30 maj 09:41
paula: A jak powinno być?
30 maj 09:48
Jerzy:
(e−x2)' = −2xe−x2
30 maj 09:51