Całka oznaczona
wojc: Mam do policzenia taka oznaczoną całkę ale coś mi nie wychodzi poprawnie. Gdzie popełniam błąd?
liczę tak:
| | 4√3 | | √3 | |
po dodaniu i odejmowaniu = |
| = |
| |
| | 16 | | 4 | |
29 maj 23:18
dociekliwy:
A gdzie ta całka ?
29 maj 23:25
wojc: | | 1 | | 1 | |
ups sorry: |
| sin(2x) − |
| sin(4x) |
| | 4 | | 8 | |
w drugiej linii juz widze blad powinno byc w pierwszym nawiasie w liczniku
| | √3 | | 1 | |
ale dalej wynik jest zly bo teraz mam |
| a poprawny jest |
| |
| | 8 | | 8 | |
29 maj 23:28
Adamm: z tego co podałeś musi wyjść wynik z pierwiastkiem, więc musiałeś źle ją policzyć
29 maj 23:36
Adamm: | | 1 | | 1 | |
czyżbyś całkował |
| sin(2x)− |
| sin(4x) ? |
| | 4 | | 8 | |
29 maj 23:40
wojc: | | 1 | |
Dokładnie tak, sprawdziłem w różnych kalkulatorach w tym wolframie i wynik |
| zawsze. Nie |
| | 8 | |
mogę dopatrzeć się błędu.
29 maj 23:41
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| sin(2x)− |
| sin(4x)dx=− |
| cos(2x)+ |
| cos(4x)+c |
| | 4 | | 8 | | 8 | | 16 | |
myślę że tutaj jest twój błąd
29 maj 23:43
Adamm: przy cos(4x) powinno być 1/32 oczywiście
29 maj 23:43
Adamm: nie wiem czemu wstawiłeś wartości do funkcji całkowanej, zamiast to pierwotnej
tak się oczywiście całek oznaczonych nie liczy
29 maj 23:45
wojc: Zgadza się, późna pora i pomyliło mi się już. Teraz myślę, że poradzę sobie.
29 maj 23:50
Adamm: rozumiem

nie przemęczaj się
29 maj 23:51