trudne
Konrad: W trapezie ABCD, AB∥CD punkty E i F są odpowiednio środkami przekątnych AC i BD
Kąty ABD i CBD mają równe miary
Wykaż,że równe miary mają kąty ACD i BCF
Zrobiłem rysunek i dalej nic nie mogę wymyśleć

Pomoże ktoś ? bardzo proszę
29 maj 22:53
Eta:
Ooo ..

widzę
trapez
29 maj 23:08
kochanus_niepospolitus:
na pewno jeden z tych kątów to AC
D
29 maj 23:08
Konrad: Bardzo przepraszam
Błąd w przepisywaniu kąty ABE i CBD mają równe miary
kąt ACD dobrze
Pomożesz?
29 maj 23:20
Eta:

Rysunek ( z dobudowanym równoległobokiem BFCG)
Dopisz komentarz:
1/Zauważ odpowiednie kąty naprzemianległe
α i
β
2/|<CGB|=180
o−(α+β) −− z własności równoległoboku
3/ |<BEC|=α+β
wniosek : na czworokącie BECG można opisać okrąg
zatem kąty oparte na tym samym łuku CG
|<CBG|=|<CEG|=β −−−mają równe miary ⇒ |<BCF|=β kąt przemienny w równoległoboku
i otrzymujesz tezę
|<BCF|=|<ACD|
=============
29 maj 23:46
Eta:
Konrad pewnie już śpi
29 maj 23:48