Zmienna losowa
Esgath: Zmienna losowa przyjmuje wartości 0; 1; 2; 3; z prawdopodobieństwami odpowiednio 0,1; 0,1; 0,2;
0,6;
Oblicz wartość oczekiwaną i wariancję.
EX wychodzi mi 2,3
Ale wariancja licząc dwoma sposobami wychodzą 2 różne wyniki....
Pierwszy sposób VarX = SUMA xi2 + pi
Z niego otrzymuję 6,3
Drugi sposób VarX = SUMA (xi − EX)2 * pi
Wychodzi 1,01 ....
29 maj 22:50
mat: pirwszy wzór jest błędny
29 maj 22:54
Esgath: miałem na myśli VarX = SUMA xi2 * pi
30 maj 08:44
Pytający:
E(X)=∑(xi*pi)=2,3
VarX=E((X−E(X))2)=∑((xi−E(X))2*pi)=1,01
VarX=E(X2)−E(X)2=∑(xi2*pi)−E(X)2=6,3−2,32=1,01
30 maj 11:34