Dany jest trójkąt ABC [Wektory]
K: Dany jest trójkąt ABC, gdzie A(−2,3), B(−2,2), C(2,0). Wyznacz długosć wysokości tego trójkąta.
Z rysunku od razu można to wyznaczyć, lecz chciałbym wiedzieć jak dojść do tego bez pomocy
układu współrzędnych.
wzory ogólne:
AB ⇒ x+2=0
BC ⇒ x+2y−2=0
CA ⇒ 3x+4y−6=0
29 maj 22:48
jc: Z rysunku od razu wyznaczysz tylko wysokość opuszczoną na AB.
A co z pozostałymi wysokościami?
29 maj 22:58
Eta:
Długości wysokości możesz policzyć z pola ΔABC
→ →
P(ABC)= 0,5| d(AB, AC)|= ...
| | 2P | | 2P | | 2P | |
i hAB= |
| , hBC= |
| , HAC= |
| |
| | |AB| | | |BC| | | |AC| | |
29 maj 23:02
Eta:
A może masz w treści wyznaczyć równania wysokości ?
czy długości?
29 maj 23:03
K: Długości wysokości, bardzo fajny sposób, podoba mi się. Dziękuje.
29 maj 23:11
Eta:
29 maj 23:13
Mila:
A(−2,3), B(−2,2), C(2,0).
Możesz nie korzystać z rysunku z układem wsp. ale jakiś szkic trzeba narysować− to geometria.
Z odległości punktu od prostej.
1)
AB: x=−2⇔x+2=0
2)
BC: x+2y−2=0
| | |1*(−2)+2*3−2| | | 2 | |
d(A,BC}= |
| = |
| |
| | √1+22 | | √5 | |
3) AC: 3x+4y−6=0
| | |3*(−2)+4*2−6| | | 4 | |
d(B,AC)= |
| = |
| |
| | √32+42 | | 5 | |
29 maj 23:18
Eta:
Też tak można ( więcej liczenia
29 maj 23:22
Mila:
Wszystko zależy od sytuacji.
29 maj 23:34