Rozkład wykładniczy
Aneta: Dla rozkładu wykładniczego Exp(1) obliczyć prawdopodobieństwo P(x<4) i F(4)
29 maj 22:44
kochanus_niepospolitus:
i w czym masz problem
29 maj 22:47
Aneta: Nie wiem jak to obliczyć, chyba logiczne skoro pytam?
29 maj 22:48
kochanus_niepospolitus:
F(X) = 1 − e−λx
gdzie u Ciebie λ = 1
29 maj 22:48
Aneta: czyli dla F(4)= 1−e−4
a dla P(x<4)?
29 maj 22:49
kochanus_niepospolitus:
podstawiasz do wzoru rozkładu wykładniczego ... i dlatego też się pytam − co za problem masz
... no chyba że nie znasz rozkładów, wtedy to masz problem (że: a) ich nie znasz oraz b) nie
potrafisz znaleźć rozkładu mając nawet internet do użytku)
29 maj 22:49
kochanus_niepospolitus:
a jaki jest związek pomiędzy:
∫
−∞4 f(x) du
P(X<4)
F(4)
29 maj 22:50
kochanus_niepospolitus:
oczywiście dx miało być
29 maj 22:51
Aneta: Umiem szukać tylko po prostu chciałbym zobaczyć jak to policzyć na tym przykładzie bo w
internecie są same wzory, których do końca nie rozumiem.
29 maj 22:51
Aneta: F(4)=P(x<=4) a nie P(x<4) chyba, że w tym przypadku to nie ma różnicy.
29 maj 22:52
kochanus_niepospolitus:
a ile wynosi P(X=n) dla zmiennej losowej bezwzględnie ciągłej
29 maj 22:56
kochanus_niepospolitus:
Policzmy:
P(X=4) = ∫
44 f(x) dx = ...
29 maj 22:56
Aneta: Faktycznie dla rozkładu ciągłego to jest równe sobie, przepraszam i dziękuje za cierpliwość
29 maj 22:57
kochanus_niepospolitus:
nie ma problemu ... teraz widzisz dlaczego zadałem to pytanie na początku
29 maj 23:02
Aneta: Tak, teraz już widzę że to był banał
29 maj 23:06