Zadania Mad
Marcel : 1 Niech dostępny zbiór znaków zawiera 26 liter, 10 cyfr i 15 innych symboli. Załóżmy, że nazwa
pliku może się składać co najwyżej z 8 i co najmniej z 6 znaków, i trzyznakowego rozszerzenia
złożonego z różnych liter. Ile różnych nazw plików można utworzyć zgodnie z podanymi zasadami?
(516 + 517 + 518)X 263
(516 + 517 + 518) X26 X 25 X24
N(51, 6)X N(51, 7)X N(51, 8) XN(26, 3)X 3!
(516 + 517+ 518) X326
2 Dany jest zbiór A={1,2,3,4,5}. Liczba funkcji f: A → A , których zbiór wartości jest
dwuelementowy wynosi:
5! (52−1)
25
N(5,2)X(25−2)
52
3 W grupie 20 osób 13 zdało ASD, 9 zdało MAD i 10 zdało TAK. Każdy zdał chociaż jeden egzamin.
Dla każdej pary przedmiotów są 4 osoby, które je zaliczyły. Ile osób zdało wszystkie trzy
egzaminy?
żadna
trzy
dwie osoby
cztery osoby
4 Na ile sposobów można rozdać 5 różnych zabawek czwórce dzieci, tak aby każde otrzymało co
najmniej jedną zabawkę?
240
4!
120
45
5 Niech n, k będą liczbami naturalnymi oraz k ≤ n. Który z podanych wzorów nie jest prawdziwy?
N(n, k)= N(n+1, k+1) ((k+1)/(n+1))
N(n, 0) + N(n, 1) + N(n, 2) + N(n, 3) +...+ N( n, n−1) + N(n, n )= 2, dla dowolnego n
naturalnego.
N(n, 0) − N(n, 1)+ N(n, 2) − N(n, 3)+ ...+((−1))N(n, n) = 0
N(n, k)+ N(n, k−1) = N(n+1, k−1)
29 maj 22:04
Jakub: Znasz odpowiedz na 3 i 4 pytanie?
4 cze 23:07