calki
calka:
Mamy
| | y | | 1 | |
u(x,y)=f( |
| ) i f( |
| )=x jak wyznaczyc u(x,y)? |
| | x | | x | |
29 maj 22:00
Adamm: f(y/x)=x/y, nie?
29 maj 22:01
mat: czemu nie f(y/x)=x/y
4
29 maj 22:23
mat: dobra, kminie, tak jak Adamm
29 maj 22:25
mat: f(1/x)=x, więc f(x)=1/x
f(y/x)=1 / y/x = x/y
29 maj 22:25
zombi: Podstawienie x:=x/y i mamy
| | 1 | | y | | x | |
f( |
| ) = f( |
| ) = |
| |
| | x/y | | x | | y | |
29 maj 22:26
calka: Nie widze tego. Mozna bardziej obrazowo.
29 maj 22:39
calka: ?
29 maj 23:43
mat:
| | 1 | |
to z tego wynika, że f(x)= |
| (dla x≠0) |
| | x | |
to jasne?
29 maj 23:56
mat: | | 1 | |
np f( |
| })=5, ale f(1/ 1/5) )= 1/5 |
| | 5 | |
z drugiej strony f(1 / 1/5)=f(5)
więc f(5)=1/5
29 maj 23:57
mat: analogicznie rozumując f(1 / 3/4) = 3/4
z drugiej strony f(1 / 3/4) = f(4/3)
Ostatecznie f(y/x)=x/y
30 maj 00:09
calka: No dobrze.
A moze lepiej dokonac podstawienia. Wtedy co podstawiamy za co?
30 maj 09:26