calki
calka:
Rownanie falowe to utt−uxx=0 czy utt−c2uxx=0 ?
29 maj 20:00
'Leszek: Odwrotnie : uxx − c2utt = 0
29 maj 20:53
'Leszek: Sorry blad w druku , oczywiscie : c2uxx − utt = 0 , w jednym wymiarze X .
29 maj 20:58
g: @Leszek, chyba raczej calka ma dobrze, bo u Ciebie jednostki się nie zgadzają.
29 maj 20:59
jc: W pierwszym równaniu c=1.
29 maj 21:02
'Leszek: Moj wpis o godz. 20.58 jest poprawny , jednostki sie zgadzaja , jest to rownanie fali
jednowymiarowe
29 maj 21:12
jc: Listy się rozminęły ...
29 maj 21:16
calka: Czyli rownanie falowe jest postaci utt−12uxx=0 zatem utt−uxx=0 tak?
29 maj 21:22
'Leszek: Rownanie fali jednowymiarowej w osrodku materialnym zapisujemy :
uxx − (1/v2)utt = 0 , gdzie v predkosc fali w danym osrodku .
29 maj 21:26