Dla jakich wartości parametru m równanie x^2 + (m-3)|x| = 0,25(m^2-1) nie ma roz
zorka5: Dla jakich wartości parametru m równanie x2 + (m−3)|x| = 0,25(m2−1) nie ma rozwiązań?
Przyjęłam takie założenia: t=|x|, t>=0
I z tego wynika, że: −t2 + (m−3)t − 0,25(m2 − 1) = 0
Rozpatrzyłam 3 przypadki:
1. Δ < 0
2. Δ = 0, t0 < 0
3. Δ > 0, t1t2 > 0, t1 + t2 < 0
Δ = m2 − 6m + 9 −4(−1)(−0,25(m2 − 1) = −6m + 10
1. Δ < 0 dla m > 5/3
2. Δ = 0 dla m = 5/3,
t0 = (−m+3)/−2 < 0
m−3 > 0 ⇔m>3
3. t1t2 = 0,25(m2 − 1) > 0 ⇔m > 1 ∧ m < −1,
(−m+3)/−1 < 0
m>3
No i nijak nie potrafię tego połączyć. W odpowiedziach wychodzi, że m > 1 ∧ m < −1, ale
zastanawiam sie czemu nie uwzględniać innych przypadków.
Bo po połączeniu moich przedziałów wychodzi, że m∊(−∞, −1) + (3, ∞)
29 maj 19:47
zorka5: A no i dodam, że zadanie już jest na forum, ale kompletnie nie rozumiem rozwiązania
29 maj 19:49
Adamm: x2+(m−3)|x|+(m−3)2/4=0,25(m2−1)+(m−3)2/4
(|x|+(m−3)/2)2=0,25(m2−1)+(m−3)2/4
wiemy że (|x|+(m−3)/2)2∊<0;∞) dla (m−3)/2≤0 oraz (|x|+(m−3)/2)2∊<(m−3)2/4; ∞) dla
(m−3)/2>0
i wystarczy by prawa strona nie znajdowała się w tym przedziale
29 maj 20:00
Eta:
zorka
Wszystko masz dobrze
z tym,że wybierasz
nie część wspólną
lecz
sumę przedziałów
wtedy otrzymasz poprawną odpowiedź m <−1 lub m>1
29 maj 20:04