Rozpisywanie i obliczanie sum
Andri: Witam, potrzebuje pomocy i wyjaśnienia krok po kroku.
Jak rozpisać i obliczyć takie sumy:
37
∑ (2i+5)
i=−15
100 20
∑ ∑ (2i+3j)
i=−1 j=0
2n
∑ i
i=n+1
Jeszcze raz zaznacze, że interesuje mnie najbardziej wytłumaczenie krok po kroku na powyższych
przykładach, ponieważ nie mogę tego zrozumieć. Z góry dziękuje za pomoc.
29 maj 19:29
Mila:
1)
37+1+15=53 − liczba składników postaci: (2i+5)
∑(i=−15 do 37)(2i+5)=
=2*(−15)+5+2*(−16)+5+2*(−17)+5 + ..... +2*36+5+2*37+5=
=53*5+ 2*(−15−16−17+.......+37)= oblicz ,
wynik : 1431
29 maj 21:11
Mila:
3)liczba składników =n
∑(i=n+1 do 2n) i=
| | 1+n | |
=(n+1)+(n+2)+(n+3)+....+(n+n)= n*n+(1+2+3+4+5+...+n)=n2+ |
| *n= |
| | 2 | |
29 maj 21:21
Mila:
Podwójna suma:
Można różnie liczyć.
1)
∑(i=−1 do 100)∑(j=0 do 20) (2i+3j)=
=∑(i=−1 do 100) (2i+3*0+2i+3*1+2i+3*3+...+2i+3*20)=
| | 3*0+3*20 | |
=∑(i=−1 do 100)(21*2i+ |
| *21)= |
| | 2 | |
=∑(i=−1 do 100)(42i+30*21)=∑(i=−1 do 100)(42i+630)=
=42*(−1)+630+42*0+630+42*1+630+.......+42*100+630=
| | −42+4200 | |
=102*630+ |
| *102= |
| | 2 | |
=102*(630+2079)=102*2709=276 318
Albo tak:
∑(i=−1 do 100)∑(j=0 do 20) (2i+3j)=
=∑(i=−1 do 100)∑(j=0 do 20) (2i)+∑(i=−1 do 100)∑(j=0 do 20)(3j)=
=∑(j=0 do 20)∑(i=−1 do 100) (2i)+ ∑(i=−1 do 100) ∑(j=0 do 20)(3j)=
=21*[2*(−1)+2*0+2*1+...+2*100]+ 102*[3*0+3*1+3*2+......3*20]=
dokończ
29 maj 22:25