WKZ
WKZ: Sprawdzić, że następujące zbiory są podprzestrzeniami liniowymi przestrzeni R4. Wyznaczyć bazy
i wymiary tych przestrzeni:
[x1]
a) X={V∊R4 : V= [x2] , x1+x2+x3+x4=0}
[x3]
[x4]
[x1]
b) X={V∊R4 : V= [x2] , 2x1+x2−2x3−x4=0}
[x3]
[x4]
[x1]
c) X={V∊R4 : V= [x2] , x1+x2+x3=0, x1+2x2+x4=0}
[x3]
[x4]
29 maj 18:53
29 maj 20:33
jc: Zwyczajnie rozwiązujesz układ równań (tu akurat jedno równanie).
x+y+z+u = 0
x,y,z,u możemy wybrać dowolnie, u=−x−y−z
Mamy więc (x,y,z,u) = x (1,0,0,−1) + y (0,1,0,−1) + z (0,0,1,−1).
Baza: (1,0,0,−1), (0,1,0,−1), (0,0,1,−1). Wymiar = liczba elementów bazy = 3.
29 maj 20:56
WKZ: jc skąd wzięły się te 1,−1 i 0?
29 maj 21:04
jc:
u = −x−y−z
(x,y,z,u) = (x,y,z,−x−y−z) = x (1,0,0,−1) + y (0,1,0,−1) + z (0,0,1,−1)
Teraz widzisz?
29 maj 21:18
WKZ: w sumie to nadal tego nie widzę
29 maj 21:34
Mateusz: @WKZ, ostatnio zauważyłem, że rozwiązujesz zadanka z tego działu ,który akurat zaczynam
(samemu). Przygotowuje się wg. sylabusu na algebrę na studia, czy masz gdzieś zapisane te
rozwiązania i mógłbyś mi podesłać wraz z treśćmi zadań? Moge podać maila, przydałyby mi się.
29 maj 22:38
Mateusz: Mam dwie fajne książki z przykładami, ale ogarnąłbym jeszcze te Twoje, bo rozumiem mniej−więcej
co jest granie w tych zadaniach.
29 maj 22:39
jc: No to po kolei.
1. Potrafisz rozwiązać równanie x+y+z+u=0?
Trzy niewiadome możesz wybrać dowolnie, czwartą wyliczasz: u = −x−y−z.
2. Wektory często lepiej pisać jako kolumny, jednak w druku łatwiej pisać
jako wiersze. Poza tym zajmują wtedy mniej miejsca.
Rozwiązaniem jest czwórka liczb (x,y,z,u), czyli wektor z R4.
Wiemy, że każde rozwiązanie jest postaci (x,y,z,−x−y−z).
3. Umiesz mnożyć wektory przez liczbę oraz dodawać do siebie?
Jeśli tak, to sprawdź równosć:
(x,y,z,−x−y−z) = x (1,0,0,−1) + y (0,1,0,−1) + z (0,0,1,−1)
4. Wiemy, że każde rozwiązanie ma postać:
x (1,0,0,−1) + y (0,1,0,−1) + z (0,0,1,−1)
czyli jest kombinacją liniowa wektorów (1,0,0,−1),(0,1,0,−1), (0,0,1,−1).
Wektory (1,0,0,−1),(0,1,0,−1), (0,0,1,−1) są liniowo niezależne.
Te dwie własności oznaczają, że wymienione wektory tworzą bazę
przestrzeni rozwiązań.
29 maj 22:53
WKZ: @Mateusz oczywiście, że mogę podesłać zadania lecz nie mam do nich odpowiedzi bo są to zadania
z zestawu od prowadzącej wykłady
jc teraz jest wszytko jasne
![emotka](emots/1/mruga.gif)
bardzo dziękuję za pomoc
29 maj 23:02
Mateusz: mail: cklasacrcez@gmail.com
29 maj 23:03
Mateusz: WKZ, jaki kierunek? matma?
29 maj 23:04
WKZ: Budownictwo
29 maj 23:05
Mateusz: fajnie się tam bawicie, zazdroszczę
29 maj 23:06
Eta:
29 maj 23:06
WKZ: ja się wcale dobrze nie bawię
![emotka](emots/1/niee.gif)
dużo materiału a mało czasu żeby coś wyćwiczyć
29 maj 23:09
WKZ: @Mateusz zadania wyśle jutro
29 maj 23:15
WKZ: Etuś dla ciebie
![emotka](emots/1/jablko.gif)
dziękuję za filmiki
29 maj 23:24