Równanie stycznych
Paulina: Znajdź równanie stycznych do okręgu x2 + y2 +2x−2y=0 poprowadzonych z punktu P(−1, 3)
29 maj 17:48
Adamm: obierasz jakiś punkt na okręgu, A=(a; b)
wyznaczasz równanie prostej AP tak by była styczna do okręgu
czyli by odległość jej od środka okręgu była równa promieniowi
wyznaczasz a od b poprzez równanie okręgu
29 maj 17:53
Paulina: Potrzebuję gotowych równań i obliczeń
29 maj 17:54
Eta:

Styczne maja równania:
y= x+4
y=−x+2
29 maj 17:56
Eta:
Przenieś się na zadane.pl ....tam podają wszystko na tacy( gotowce wraz z rysunkami)
29 maj 18:24