Wektory - zadanie tekstowe
K: Punkt A(0, −5) oraz D(−3, −1) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD którego
osią symetrii jest prosta o równaniu x+2y=0. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków oraz
długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu.
| | |−3−2| | | 5√5 | |
Obliczam odległość punktu od prostej x+2y=0 ⇒ d= |
| = |
| |
| | √5 | | 5 | |
| | x | |
Chcę wyznaczyć prostą prostopadłą do prostej y=− |
| przechodzącą przez punkt D ⇒ a1*a2=−1 |
| | 2 | |
| | 2 | |
No ale postać y= |
| jest lekko problematyczna i nie potrafie sobie wyznaczyć wzoru tej |
| | x | |
funkcji. Proszę o pomoc.
29 maj 17:44
'Leszek: Prosta y = (−1/2)x , prosta do niej prostopadla to : y = 2x + b i D (−3,−1) podstaw i oblicz .
29 maj 17:49
Eta:
| | 1 | |
k: y= − |
| x to DC: y=2(x−xD)+yD⇒ y=2x+5 |
| | 2 | |
C jest symetryczny względem k
Rozwiązując układ równań prostych k i DC otrzymasz M −−− który jest środkiem odcinka DC
zatem wyznaczysz ................. C(−1,3)
analogicznie wyznacz współrzędne punktu N
bo prosta AB ⊥k i przechodzi przez A
.......
Mając już wszystkie współrzędne punktów
| | |AB|+|CD| | |
długość |EF|= |
| =........ |
| | 2 | |
29 maj 18:20
K: Prosta prostopadła do prostej k, przechodząca przez punkt D(−3, −1) ⇒ l :2x−y+5=0
podstawiam odległość punktu od prostej d=
√5
2x−y=0 v 2x−y+10=0
29 maj 18:24