Rozwiąż kongruencje
abc: Witam, mógłby ktoś pomógł mi zrozumieć rozwiązywanie kongruencji na poniższym przykładzie?
13x ≡ 2(mod7)
29 maj 16:50
Adamm: 13x≡2 mod 7 ⇔ −x≡2 mod 7 ⇔ x≡−2 mod 7 ⇔ x≡5 mod 7
29 maj 16:52
po prostu Michał:
PS nwm czy tak to sie robi (nigdy nie uczylem sie kongruencji), ale... :
13x ≡ 2 (mod 7)
13x ≡ −5 (mod 7)
13x ≡ −12 (mod 7)
13x ≡ −26 (mod 7) /:2
x ≡ − 13 (mod 7)
x ≡ 1 (mod 7)
29 maj 16:53
abc: czyli x = 5 + 7k?
29 maj 16:54
Adamm: tak
29 maj 16:54
po prostu Michał: Adamm ?
29 maj 16:55
Adamm: podzieliłeś jedną stronę przez 2 a drugą przez 13, dlatego nie wyszło
sposób dobry
29 maj 16:56
abc: A pomożesz zrobić coś cięższego?
16x + 5 ≡ 1(mod 12)
29 maj 16:56
po prostu Michał: a, faktycznie, ok...
29 maj 16:56
po prostu Michał:
16x ≡ −4 (mod 12)
16x ≡ − 16 (mod 12)
x ≡ −1(mod 12)
x ≡ 11 (mod 12)
x = 12k + 11
29 maj 16:58
Adamm: i uwaga, zadziałało tylko dlatego że 13 oraz 7 nie mają wspólnych dzielników
29 maj 16:58
Adamm: tutaj już nie mogłeś podzielić
29 maj 16:59
po prostu Michał: 
to jak To ?
29 maj 16:59
Adamm: normalnie
tutaj musimy sobie uświadomić że
16x=−16 mod 12 ⇔16x=−16 mod 4 oraz 16x=−16 mod 3
więc równanie sprowadza się do x≡2 mod 3
rozwiązanie to x=2+3k
29 maj 17:02
Adamm: musisz wiedzieć co my mówimy poprzez wyrażenie
16x=−16 mod 12
mówimy że 12|16x+16
a robi to gdy 3|16x+16 oraz 4|16x+16
29 maj 17:03
po prostu Michał: ok, ma to sens, ale rozw. x ≡2 mod 3 uzyskujemy z tego 16x ≡ − 16mod 3
a co z 16x ≡ − 16 mod 4?
29 maj 17:04
Adamm: drugie jest zawsze spełnione, więc ignorujemy
29 maj 17:05
po prostu Michał: a, ok, dzieki.
29 maj 17:06