matematykaszkolna.pl
Analiza Matematyczna Wiktor: Hej, szukam książki do analizy matematycznej takiej w której byłyby na początku teoria a potem zadania z odpowiedziami (mogą być też dwie np. podręcznik i zbiór). Z tego co czytałem na necie ludzie polecają Fichtenholza "Rachunek rózniczkowy i całkowy" (słyszałem, że nie ma odpowiedzi do zadańemotka) Jak i W. Krysicki, L. Włodarski "Analiza matematyczna w zadaniach" (nie wiem czy tłumaczą tam teorię) Co byście polecali dla kogoś po liceum? Jak narazie myślałem raczej nad Krysickim/Włodarskim. Może ma ktoś jakieś inne ciekawe propozycje?
29 maj 16:30
zombi: Krysicki, Włodarski to dość prosta książka, która pozwala oswoić się z ideami analizy matematycznej. Zadania ciekawsze można robić z Banasia Wędrychowicza, niestety nie ma tam teorii. Natomiast, gdybyś narzekał na niedobór czystej teorii to oczywista pozycja G.M. Fichtenholz, w którym jest dużo (nawet za dużo). Jest jeszcze F.Leja i "Rachunek różniczkowy i całkowy", ale ciężej moim zdaniem się czyta niż Fichtenholza. Dość ambitniejsze zadania z analizy znajdziesz w zbiorze Kaczor, Nowak "Zadania z analizy matematycznej". Ale zaraz po liceum Krysicki Włodarski + trochę teorii z Fichtenholza wystarczy moim zdaniem.
29 maj 17:56
Wiktor: Ok Dzięki!
29 maj 18:00
WKZ: Analiza matematyczna 1 i 2 Przykłady i zadania (Gewert,Skoczylas) Analiza matematyczna 1 i 2 Definicje, twierdzenia wzory (Gewert,Skoczylas)
29 maj 18:13