Pole pow. walca
Pytajny: Potrzeba obliczyć pole powierzchni walca H=200cm średnica walca wynosi 120cm
29 maj 13:31
Jerzy:
P = 2π602 + 2π60*200 cm2
29 maj 13:34
.: Jurek, bawią cie takie zadanka
29 maj 13:51
Jerzy:
Staram sie pomóc wszystkim , bez względu na poziom.
29 maj 13:56
Pytajny: Przepraszam za to pytanie widze że was bawi ale matematyke skonczyłem w technikum jakies 20 lat
temu musze obliczyć ile potrzeba dysperbitu uzyć na studnię betonową o wysokości 2m i średnicy
1,2m zakładając ze dysperbit kładziemy 1kg na m2
29 maj 13:57
kochanus_niepospolitus:
toć Ci Jerzy napisał wzór na obliczenie powierzchni walca ... Ciebie interesuje jedynie druga
część (czyli pole powierzchni bocznej)
29 maj 14:15
LWG: S=2πr(r+h)=1,2π2,6≈9,80177 m2. Potrzeba 10 kg.
29 maj 16:51
LWG: Natomiast pole powierzchni walcowej wynosi B=πdh≈7,54. Potrzeba 7,7 kg.
29 maj 16:57