Zależność rekurencyjna
abc: Znajdź rozwiązanie zależności rekurencyjnej
a2n + a2n−1 = 25. n>1
29 maj 12:01
Adamm: an2+an−12=an−12+an−22
an=±an−2
ta rekurencja tak naprawdę nic nie mówi
29 maj 12:03
Mariusz:
Adam skoro już o rekurencji
Mamy dwa ciągi opisujące dozwolone ruchy skoczka
2,1,−1,−2,−2,−1,1,2
1,2,2,1,−1,−2,−2,−1
Znajdź wzór ogólny dla tych ciągów
Jeszcze jedno w książce Wirtha Algorytmy+struktury danych=programy
masz program wyszukujący drogę skoczka
Jak usunąć z tego programu rekurencję
29 maj 12:57
Adamm: jak te ciągi mają się do ruchów skoczka?
29 maj 13:07
Mariusz:
Jeden ciąg opisuje liczbę pól jakie może wykonać skoczek wzdłuż linii pionowej
a drugi ciąg opisuje liczbę pól jakie może wykonać skoczek wzdłuż linii poziomej
Liczby ujemne oznaczają że poruszamy się na lewo bądź w dół
Masz pomysł na na usunięcie rekurencji
http://wklej.org/id/3115873/
29 maj 13:27
Mila:
Warunek początkowy?
29 maj 18:37
Adamm: Mariusz, wydaje mi się że najprościej byłoby użyć instrukcji goto
29 maj 18:53
Adamm: nie ważne, zapomnij co powiedziałem
głupotę strzeliłem
29 maj 18:54
Krzysiek: 0,5,0,5,0,5,0,......
29 maj 19:04
Mariusz:
To nie wszystkie możliwości np
4,3,4,3,4,3,...
29 maj 19:27