Wytlumaczy mi ktos jak okreslac dziedzine funkcji ?
Hqniaa: Wytlumaczy mi ktos jak okreslac dziedzine funkcji ?
28 maj 21:49
Hqniaa: W sensie wiem o co chodzi ale w praktyce tak średnio
28 maj 21:57
powrócony z otchłani:
W praltyce chodzi oto aby okreslic dla jakich wartosci zmiennej x dane wyrazenie (funkcja) ma
sens.
Np.:
f(x) = 1/x ma sens wtedy gdy x≠0 ... poniewaz nie mozna dzielic liczby przez 0
f(x) = √x ma sens dla x≥0 ... poniewaz nie istnieje pierwiastek kwadratowy z liczby ujemnej
(w zbiorze liczb rzeczywistych)
f(x) = ln x ma sens dla x>0 ... poniewaz istnieje logarytm naturalny jedynie z dodatnich liczb
(rzeczywistych)
itd. itp.
28 maj 22:08