Granica ciągu
Hesrte: Ciąg(a
n) określony jest następująco
| | 1 | | 1 | |
a1=2, an+1= |
| (an+ |
| ) dla n=1,2,3... |
| | 2 | | 4 | |
Oblicz lim a
n
28 maj 21:16
Adamm: załóżmy że istnieje skończona granica
wtedy
g=g/2+1/8
g=1/4
an+1−an=−an/2+1/8<0 dla 1/4<an
jeszcze trzeba udowodnić że an>1/4, dla n=1 zachodzi
wtedy an+1=1/16+1/8>1/4
więc przez indukcje an>1/4
zatem ciąg jest malejący, ograniczony, i wiemy że granica to 1/4
28 maj 21:20
Adamm: a
n+1=a
n/2+1/8>1/4
oczywiście
28 maj 21:22
28 maj 21:45