Dowód WTF dla n=4.
LWG: Wielokrotnie uniemożliwiono mi wejście na matematyka.pl. Dlatego tutaj zwracam się z prośbą o
matematyczne wyłuszczanie błędów.
Mgaak Tytuł: Dowód WTF na dwie strony ?Napisane: 2 kwi 2016, o 21:01
Posty: 4 Witam Kolegów.
Zainteresowałem sie Leszkiem jako, że za cel mojego życia wybrałem krucjatę przeciw
pseudonauce. Po krótkich oględzinach prac LWG i elementarnych obliczeniach na poziomie
gimnazjum/liceum (wzory skróconego mnożenia LOL) dowiodłem, że jest błąd w wyprowadzeniu WTF.
W części A dla n=4. W załączniku daje finalna wymianę maili z LWG. Dziwi mnie też, że nikt
tutaj tego nie sprawdził. Jeśli macie namiary na podobnych pseudonaukowcow np. Z YouTube to
podzielcie się, chętnie z nimi zawalcze.
Zdecydowanie "zmienia to fakt". [3]
[3]
https://www.matematyka.pl/334762.htm
Re.2.
1. Nie jest możliwe obalenie mojego opublikowanego dowodu WTF dla n=4.
Let Y=2pqr, where p,q,r are odd and are co−prime and p>q>r.
Obviously
odd gcd(Z
2+X
2,Z+X)=1 and (Z
2+X
2)/2,(Z+X)/2 are odd.
Since Y/2 is odd and Z−X = 4r
4, so
(2pqr)
4=(Z
2+X
2)(Z+X)(Z−X).
Thus
4p
4q
4=(X
2+Z
2)(X+Z).
Hence
X
2+Z
2=2p
4,
whence it implies that
L=(Z+X)(Z−X)=2(p
2+X)(p
2−X)=P,
which is false in view of
L/8 is odd and P/8 is even.
which was to be proved
−WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE−
To potwierdza poprawność mojego opublikowanego dowodu dla n=4.
2. Mgaak nie podał poniższego adresu (str.49−50)
http://www.ijetae.com/files/Volume6Issue1/IJETAE_0116_09.pdf2
3. Mgaak: "... dowiodłem, że jest błąd w wyprowadzeniu WTF."
WTF wyprowadził Fermat, gdy na mocy równania Diofantosa spostrzegł, że kwadratem może być
dowolny, ale tylko jeden z trzech boków trójkąta prostokątnego.
4. Błąd jest w Remark 1, ale i z niego wynika to, że
Y nie może być elementem zbioru {6,10,14,...}, co jest sprzeczne z warunkiem, że Y/2 jest
liczbą nieparzystą.
28 maj 20:14
XxXx: on już to zrobił
28 maj 20:21
sd: Skończ już z tymi urojonymi bredniami sam jesteś jedno wielkie pseudo i każdy to już wie
28 maj 20:25
XxXx: powiem inaczej, twój dowód jest za bardzo ogólnikowy, obecnie masz zbyt duże pole do manewru,
nasze argumenty i tak spełzną na niczym, gdyż znajdziesz jakiś wariant, który umożliwi ci
wyjście z sytuacji,
ten twój 'dowód' jest to jedne wielkie NIC, nie da się go udowodnić, ani potwierdzić,
nie zawarłeś w pracy istotnych rzeczy, cały czas próbujesz ten dowód poprawiać − jak tylko ktoś
znajdzie
błąd, nie dziwię, się, że nikt nie chce się tym zająć
taki dowód to i ja potrafię napisać, ale pytanie, po co?
28 maj 20:30
XxXx: jak cię znam, to pewnie skupisz się na ostatnich zdaniu, i jakiś wywód bezwartościowych słów
rzucisz w moją stronę,
i pewnie zaraz odniesiesz się negatywnie do tego zdania wyżej
28 maj 20:33
28 maj 22:06
LWG: Nikt nie znalazł błędu ani w moim dowodzie WTF dla n=4 ani w moim dowodzie WTF dla n będących
nieparzystymi liczbami pierwszymi. Błąd jest w Remark 1 na stronie 50
(
http://www.ijetae.com/files/Volume6Issue1/IJETAE_0116_09.pdf2), ale nie ma on żadnego znaczenia. Powinno być B
2=4(u
2+v
2)uv, zatem 4 dzieli B, co
jest sprzeczne z warunkiem, że liczba (B/2) musi być nieparzysta. Liczba u−v jest nieparzysta
i u,v są wzglednie pierwsze i u>v.
28 maj 22:31
28 maj 23:17
Liczby R: Panie Leszku
Chcialbym Panu zwrocic uwage ze to forum jest dla gimnazjalistow i licealistow .
Od pewnego czasu troche tutaj studentow zaglada WIdzi Pan przeciez jaki poziom reprezentujemy.
Owszem jest pare osob (doktorow , wybitnych studentow )ale jest ich bardzo malo . Wiec To chyba
nie to forum gdzie moglby Pan pochwalic sie swiomi rewelacjami
28 maj 23:23
XxXx: co prawda, ja mógłbym dyskutować, ale nie widzę sensu
@Liczby R ma 100 procent racji,
LWG − po co nam to piszesz skoro i tak 99,99% zaglądających tu na forum zna tylko podstawy
matematyki,
nie znajdziesz poklasku, ani potwierdzenia, że to co napisałeś jest poprawne, tak jak mówiłem −
jest
sporo niewiadomych w tym dowodzie, i ja nie będę tracił czasu aby domyślać się tego czy tamtego
nie ma sensu
28 maj 23:41
powrócony z otchłani:
Podajze dwa lata temu wdalem sie w dyskusje i autorem tematu i probowalem mu wyjasnic ze jego
dowody nie sa dowodami poniewaz dzialaja na zasadzie: udowodnie p=q ... zalozmy ze q=p no to
p=q co konczy dowod.
Niestety czlowiek ten nawet nie staral sie zrozumiec, ze jego pseudodowody nic nie wnosza i
dalej pisal swoje.
W koncu dalem sobie spokoj. Widze ze ludzie z matematyka.pl mieli go po prostu dosyc i szczerze
mowiac to sie im nie dziwie.
28 maj 23:48
LWG: Tw.1. Równanie X4+Y4=z2 nie ma rozwiązań właściwych. Twierdzenie to jest udowodnione
za pomocą metody regresji kwadratów, której autorem jest Pierre de Fermat. Nie ma ono jednak
nic wspólnego z twierdzeniem Fermata dla n=4, które orzeka, że − Tw.2. Równanie
X4+Y{4}=Z4 nie ma rozwiązań właściwych. Aby dowód był doskonały konieczne jest
zdefiniowanie trzech elementów, które stanowią rozwiązanie hipotetyczne danego równania. W
dowodzie Tw.1 ustalamy postać rozwiązania [X,Y,z], a w dowodzie Tw.2. ustalamy postać
rozwiązania [X,Y,Z]. Oczywiście obie hipotezy analizujemy oddzielnie. W dowodzie Tw. 1 trudno
jest określić postaci liczb X,Y,z. Liczba z musi być nieparzysta. Bez szkody dla dowodu
przyjmujemy, że X jest nieprzysta. Wtedy Y musi być parzysta, bo X,Y,z są wzajemnie [parami,
tj. w każdym z trzech zestawów: NWD(X,Y)=NWD(X,z)=NWD(Y,z)=1] względnie pierwsze. Liczba z
nie może być kwadratem, czyli niedopuszczalne jest uczynienie kwadratami trzech boków trójkąta
prostokątnego: (X2)2+(Y2)2=(Z2)2.
Wtedy dowód WTF dla n=4 jest fałszywy, bo liczba X nie może być postaci u2−v2 i liczba
Y2 nie może być równa 2(u2+v2)2uv, bowiem 4 nie może dzielić Y. Tak więc dowód Tw.1
nie stanowi dowodu WTF dla n=4. Dalej otrzymujemy Y2=16(u2+v2)w2s2,
gdzie u=w2 i v=4s2. Ponieważ u2+v2 musi być kwadratem t2, to ostatecznie
otrzymujemy w4+(2s)4=t2. Zatem t<z, co jest sprzeczne z warunkiem, że liczba z jest
minimalna. Tak wygląda dowód Wielkich Tw.1, które nie ma nic wspólnego z Tw.2, tj. z
twierdzeniem Fermata dla n=4. Chyba wszystko jest jasne, bo skoro X2=U2−V2
i Y2=2UV i z=U2+V2, to 8 musi dzilić V, gdyż 4 musi dzielić Y i 4 musi dzielić v.
29 maj 14:49
LWG: Cooooo? Przecież dr Wojciech Guzicki trzaska z gimnazjalistami tematy trudniejsze.
"Pomysł tego artykułu powstał na lekcji matematyki w I klasie gimnazjum. Rozwi¡zywałem z
uczniami zadanie 3 (str. 85) z podr¦cznika wydanego przez Gda«skie Wydawnictwo Oświatowe:
który
z narysowanych trójk¡tów jest przystaj¡cy do trójk¡ta ABC? [4]
[4] Wojciech Guzicki:
http://www.cepc.mimuw.edu.pl/delta/artykuly/delta1204/rownianie.pdf
29 maj 15:30
Michał: O co z nim chodzi?
29 maj 18:29
LWG: Re.2. 1. Nie jest możliwe obalenie mojego opublikowanego dowodu WTF dla n=4.
Let Y=2pqr, where p,q,r are odd and are co−prime and p>q>r.
Obviously
odd gcd(Z2+X2,Z+X)=1 and (Z2+X2)/2,(Z+X)/2 are odd.
Since Y/2 is odd and Z−X = 4r4, so
(2pqr)4=(Z2+X2)(Z+X)(Z−X).
Co z tym dalej? Dalej jest wiele i niewiele. Na pewno nie to, co tu powyżej napisałem.
Ale jest dowód WTF dla n=4, gdy Y dzieli 2k.
Okazuje się, że jest bez znaczenia, czy 4 dzieli Y, czy 8 dzieli czy 16 dzieli Y, ...
30 maj 20:18
30 maj 20:24
Michał: LWG gdzie można znaleźć Twój dowód?
30 maj 22:14
LWG: Nie spałem całą noc. Przed południem też nie miało miejsca pełne spanie. Naprawdę czułem się
dziwnie z powodu braku nowego dowodu, nie tylko przd samym sobą, ale także przed Wami i przed
specjalistami z math.edu.pl. Bzdury wysłałem pocztą, ale otrzymałem odpowiedź:
"Thanks for your email. Is the text and equation you sent the final version to publish or it is
only a part of the article you want to publish. Anyway, please send me the final version. I'll
look forward to hearing from you." Wobec tego spróbowałem wszystko poprawić. Wygląda dobrze.
Wysłałem docx i pdf. Zawsze robiłem kopię na zadaj. Teraz nie, bo na mojej stronie pozostaje
tylko adres, bez możliwości bezpośredniego odczytu pracy. Trzeba skopiować i wkleić w
wyszukiwarkę. Czekam na odpowiedź. Nadal się obawiam o swoje autorstwo. Wydaje mi się, że
pismo potwierdzą. Czy przyjmą pracę do publikacji? Nie wiem. Na razie ważne jest szybkie
potwierdzenie.
30 maj 22:42
LWG: Na razie automat potwierdził list z tematem, w którym są nazwy załączonych plików (docx + pdf)
z pracą.
31 maj 16:41
LWG: Thanks for your email. I'm sorry that we can't accept your paper to be published.
31 maj 18:37
Mila:
LWG, nie denerwuj się, szkoda zdrowia, co ma być to będzie.
Powodzenia

Nie znam angielskiego. Młodzi koledzy przetłumaczą.
31 maj 20:05
LWG: Dziękuję Mila. Wygląda na to, że nie jestem godzien. A jeśli w ogóle godzien nie jestem, to
i kolektury mijać mi wypada z dala. Wydaje mi się, że inni również odmówią, zwłaszcza, że nie
będą jedynymi (pierwszymi), którzy zapoznają się z treścią. Będę zmuszony udostępnić pracę
wszystkim.
31 maj 21:48
kochanus_niepospolitus:
LWG ... a ta praca będzie takiej samej 'jakości' co te poprzednie (które były dostępne na
Twojej stronie) ? Jeżeli tak, to nie dziwię się, że nikt nie chce tego publikować.
31 maj 22:21
31 maj 23:54
LWG: Problem polega na tym, że opublikowano kilkadziesiąt dowodów WTF dla n=4 i wszystkie są
fałszywe, oprócz dwóch moich.
1 cze 02:10
LWG: ax, Całe szczęście Szanowny ax, że odreagowujesz. W przeciwnym razie dopadłaby Cię jednostka
nieodwracalna, czego Ci nie życzę z uwagi na zrozumienie Twoich problemów. Jednakże śmiejmy
się w innych sytuacjach. Zastanów się nad sobą i przeproś mnie pięknie. Jeśli tego nie
zrobisz, to niestety nie powstrzymam Pani w białym welonie, która z kosą po prostu po Ciebie
przyjdzie.
1 cze 11:01
LWG: Odmówili, gdyż temat pracy nie mieści się w polu edukacji. Czym innym jest problem Bircha. To
specjaliści dostrzegli jeden z moich starych sprzed wielu lat plików z odrzuceniem hipotezy
Bircha i poprosili mnie o przygotowanie pracy. Pracę uściśliłem i mamy publikację. Jeśli
chodzi o nowy dowód WTF dla n=4, pani dr dodała, "która będzie opublikowana". Czyli "Oj, udało
się". To oznacza potwierdzenie poprawności mojego ostaniego dzieła, ostatniego w ogóle. Nie
jesteście bowiem godni niczego ode mnie.
1 cze 11:13
kochanus_niepospolitus:
LWG ... a Ty przypadkiem już ze 2 lata temu nie stękałeś na forum odnośnie tegoż dowodu? Coś mi
się kojarzy
1 cze 15:12
LWG: Szanowny kochanus, idzie o nowy dowód dla n=4. Poprzedni jest poprawny. Szanowny sd, LWG, to
nie lwg. Zatem zmieniłem trzy litery.
1 cze 17:09
LWG: IWG nie był nigdy moim podpisem.
1 cze 17:13
LWG: Szanowny sd, Nie przyjmowałem i nie zażywam żadnych tabletek z grupy leków 'weź pigułki'. Nie
istnieje w RP kara śmierci za bezasadne aplikowanie człowiekowi leków z tejże grupy. Ale nie
wywołuj wilka z lasu, bo może się zdarzyć, że bedziesz je musiał przyjmować w sposób ciągły.
W zasadzie masz to pewne jak w szwajcarskim banku.
1 cze 18:39