;)
Wielomiany: Pomoze ktos?
Zbadaj krotność pierwiastka x=1 wielomianu w(x)=x4−x3−x2−2x+3
28 maj 20:07
powrócony z otchłani:
Dzielisz wielomian w(x) przez (x−1)
Sprawdzasz czy wynik z dzielenia zeruje sie dla x=1 jezeli tak to dzielisz go przez (x−1)
Sprawdzasz czy wynik tego dzielenia zeruje sie dla x=1 jezeli tak to dzielisz go przez (x−1)
I tak az do momentu gdy wynik dzielenia nie bedzie sie zerowal ... liczba wykonanych dzielen to
krotnosc pierwiastka x=1
28 maj 22:14
Liczby R: W(1)=0
(W(x))'= 4x3−3x2−2x−2
W'(1)= 4−3−2−2≠0
wychodzi pierwiastek jednkrotny
28 maj 23:17
Jolanta:
x3−x−3
x4−x3−x2−2x+3:(x−1)
−x4+x3
−x2−2x
x2− x
−3x+3
3x−3
− −−
1 nie jest pierwiastkiem x3−x−3 ponieważ 13−1−3=−3 a nie 0
28 maj 23:37