Liczby zespolone. Oblicz pierwiastek 2 stopnia. Gdzie mam bład ?
Nokde: Oblicz pierwiastek z liczby zespolonej : √3i
Wynik powinien wyjść taki : −√6/2−√6/2i
Oto moje obliczenia i nie wiem gdzie mam błąd :
√3i=?
x+yi=√3i Podnosimy obustronnie do kwadratu
x2+2xyi+y2*i2=3i
Układ równan:
x2−y2=0
2xy=3
x2+y2=√9
2x2=3
x2=3/2
x=√3/2 lub x=−√3/2 (tutaj analogicznie zrobiłem)
2√3/2y=3 dziele na to co jest przy y
y=3/2√3/2 usuwam niewymiernosc z mianownika
y=3√3/2/3
y=√3/2
Gdzie mam błąd ?
28 maj 19:24
piotr: raczej taki układ równań:
x
2−y
2=0
2xy =
√3
28 maj 19:50
'Leszek: @ Nokde ,masz dobry wynik , przeciez x = √3/2 = √6/2 lub x = − √6/2
oraz y = √3/2 = √6/2 , oba wyniki sa prawidlowe
w1 = − √6/2 − √6/2 * i , w2 = √6/2 − √6/2 * i
Sprawdz podnoszac w12 oraz w22
28 maj 21:57
'Leszek: Sorry , blad w druku ,powinno byc : w2 = √6/2 + √6/2 *i
28 maj 22:09
piotr: ale (−√6/2−i√6/2)2 nie daje √3i tylko 3i
28 maj 22:30
'Leszek: @Piotrze , √4 = 2 lub − 2 , oraz 22 = 4 , (−2)2 = 4
28 maj 22:43
piotr: w poleceniu stoi: " Oblicz pierwiastek z liczby zespolonej : √3i"
28 maj 22:57
'Leszek: Sorry , zagalopowalem sie , oczywiscie tylko √4 = 2 ,oraz 22 = 4
mozna obliczyc pierwiastek liczby zespolonej z = 3 i :
korzystajac z postaci trygonometrycznej liczby , ale to wiecej liczenia .
28 maj 23:01
'Leszek: Ja obliczylem pierwiastek dla liczby zespolonej : z = 3i ,trzeba zapytac @Nokde
jaki jest faktycznie polecenie ,wielu uczniow pisze nie precyzyjnie polecenia .
28 maj 23:04
Nokde: Polecenie.Oblicz pierwiastki. Piotrek dlaczego 2xy=√3 ?. Leszek dlaczego x=√3/2={6}/2 ?
29 maj 14:29
kochanus_niepospolitus:
Nokde ... a wyciągnij niewymierność z mianownika
29 maj 15:19
Nokde: Ja głupi xd No tak wszystko się zgadza dzięki
29 maj 16:04
Nokde: Jeszcze mnie tylko ciekawi piotrek dlaczego 2xy=√3?
29 maj 16:05
kochanus_niepospolitus:
on źle napisał
29 maj 16:17
Nokde: a ok. dzięki kolejny raz za pomoc
29 maj 16:18