Wielomiany
Aga: Dany jest wielomian W(x)=x3+ax−2. Wyznacz wartosc parametru tak aby pierwiastek wielomianu
w(x) byl rowny 3
28 maj 19:06
Liczby R: W(3)=0
33+3a−2=0
wyznacz a
28 maj 19:13
Aga: I tylko za x trzeba 3 podstawić?
28 maj 19:16
Liczby R: Tak bo skoro trojka ma byc jego pierwiastem to wartosc tego wielomianu dla x=3 musi byc rowna
0
28 maj 19:17
Aga: Oki dziekuje
A wiesz moze jak to rozwiązać? Wyznacz wymierne pierwiastki wielomianu w(x)= x4+4x2−5
28 maj 19:21
Liczby R: x
2=t i t≥0
t
2+4t−5=0
Δ= 36
| | −4−6 | |
t1= |
| = −5 odpoada z zalozenia co do t |
| | 2 | |
x
2=1 to x=1 lub x=−1
28 maj 19:27
Aga: Dzieki wielkie
28 maj 19:35