kwadrat liczby naturalnej
Liczby R: Udowodnij ze jesli n jest liczba naturalna wieksza od 4 to miedzy liczbami n i 2n zawarta
jest przynajmniej jedna liczba naturalna ,ktora jest kwadratem liczby naturalnej
28 maj 19:05
Adamm: załóż że k2≤n<(k+1)2 i rozpatrz nierówność (k+1)2≤2k2
28 maj 20:07
Liczby R: Wybacz ale tego nie rozumiem .
To zadanie jest oznaczone jako bardzo trudne .
28 maj 20:12
Adamm: k2<n≤(k+1)2
2k2<2n≤2(k+1)2
dla k≥3 mamy
(k+1)2<2k2 skąd
n≤(k+1)2<2n
teraz, co zachodzi gdy n=(k+1)2 ?
wtedy n<(k+2)2<2(k+1)2=2n, nierówność zachodzi dla k≥2
pozostało tylko sprawdzić dla małych wartości
28 maj 20:15
Liczby R: dzieki
28 maj 20:18
Adamm: czyli ogólnie, dla k≥3 twierdzenie zachodzi
zatem dla dowolnej n>9 udowodniliśmy
jeszcze dla n=9, n=8, n=7, ..., n=5
28 maj 20:21
Liczby R: Adamm znalazlem takie rozwuazanie w innym zbiorze
n.k∊N i n<k2<2n ⇔√n<k<√2n
jesli p[2n}−√n>1 to liczba k istnieje
√2n−√n>1 ⇔√n>√2+1⇔n>3+2√2 te przeksztacenia rozumiem
Ale 6>3+2√2>5 wiec udowodnilismy twierdzenie dla n≥6
dla n=5 jest 5<9<10 wiec k=3
ale juz dla n=4 bedzie 4<5,6,7<8 a 5, 6,7 nie jest kwadratem liczby naturalnej
28 maj 20:50