wielokrotnosc liczby 10
Liczby R: Dla jakich wartosci naturalnych n wyrazenie
W=n2+(n+1)2+n+2)2+(n+3)2 jest calkowita wielokrotnoscia liczby 10
Postac zredukowana wyrazenia W to
W=4n2+12n+14
28 maj 18:51
Adamm: 2|W zawsze zachodzi
teraz pytanie − kiedy 5|W ?
W=5n2+10n+15−n2+2n−1=5*(n2+2n+3)−(n−1)2
5|W wtedy kiedy 5|n−1, czyli kiedy n daje resztę 1 z dzielenia przez 5
28 maj 19:05
Liczby R: Musze ta podzielnosc przez 5 przemyslec
Na razie dzieki
28 maj 19:09
Mila:
4n2+12n+14=(2n+3)2+5
2n+3=10k+5
2n=10k+2
n=5k+1, k∊N
28 maj 19:19
Liczby R: Mila pierwsza linijke rozumiem
Dalej niebardzo .
28 maj 19:31
Mila:
Po kolacji wyjaśnie, teraz pomyśl .
28 maj 19:32
Liczby R: Dobrze.
28 maj 19:34
Liczby R: Nie rozumiem dlaczego napisals
2n+3= 10k+5 skoro mamy tam w kwadracie
28 maj 20:05
Mila:
Liczba postaci 10k+5 ma cyfrę jedności równą 5
Aby (2n+3)2+5 było wielokrotnością 10 to (2n+3)2 musi mieć cyfrę jedności równą 5
Jeżeli 2n+3=10k+5 to
(2n+3)2 też ma cyfrę jedności równą 5
Obliczamy n: 2n=10k+2 /:2
n=5k+1
zatem: (2n+3)2+5=
(2*(5k+1)+3)2+5=(10k+5)2+5=100k2+100k+10=10*(10k2+10k+1)
Liczba n jest postaci 5k+1, k∊N
28 maj 20:20
Liczby R: Dzieki za dokladne wyjasnienie .
28 maj 20:23
Mila:
28 maj 20:25