Dyskretna
PiDzej: Znaleźć jawny wzór na wyraz ogólny ciągu (an) spełniający warunek
a(n+1) − 5a(n) = n−2, n≥0, a(0)=0.
28 maj 18:45
Mila:
a
(n+1) − 5a
(n) = n−2, n≥0, a(0)=0
1) a
n(2)=Cn+D
2) a
(n+1) − 5a
(n) = 0
x−5=0⇔x=5
a
n(1)=A*5
n
3)
a
n=A*5
n+Cn+D
C*(n+1)+D−5*(Cn+D)=n−2
Cn+C+D−5Cn−5D=n−2
−4Cn+C−4D=n−2
| | 1 | | 7 | |
−4C=1 i C−4D=−2⇔C=− |
| , D= |
| |
| | 4 | | 16 | |
4)
| | 7 | | 1 | | 7 | |
an=− |
| *5n− |
| *n+ |
| |
| | 16 | | 4 | | 16 | |
==================
28 maj 22:27
Mariusz:
Tutaj proponuję dwa podejścia
1. Czynnik sumacyjny
2. Funkcja tworząca (wystarczy ta zwykła)
28 maj 22:55